Hashimoto tiroiditi ile tiroid kanseri birlikteliğinin retrospektif araştırılması
The relationship between hashimoto's thyroiditis and thyroid cancer: A retrospective study
- Tez No: 361411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, papiller tiroid karsinomu, primer tiroid lenfoması, Hashimoto's thyroiditis, papillary thyroid carcinoma, primary thyroid lymphoma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
“Hashimoto Tiroiditi ile Tiroid Kanseri Birlikteliğinin Retrospektif Araştırılması”Hashimoto tiroiditi ve tiroid kanseri birlikteliği uzun yıllardır tartışılmaktadır. 1955 yılında Dailey ve ark. tarafından yazılan ilk makaleden sonra, günümüze kadar aynı konuyu ele alan ve değişik coğrafik bölgelerde yürütülmüş bir çok literatür çalışması mevcuttur. Ancak bu iki antitenin birlikteliği üzerine yapılan literatür çalışmalarının bazılarında pozitif korelasyon gösteren sonuçlara ulaşılırken bazılarında anlamlı sonuçlar elde edilememiştir. Bu çalışmada, Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda, Ocak-2005 ve Aralık-2013 dönemleri arasında, Hashimoto tiroiditi ve tiroid kanseri birlikteliği retrospektif olarak incelenmiştir. Belirtilen dönem içerisinde toplam 1802 tiroidektomi spesmeni incelenmiş olup Hashimoto tiroiditi tanısı alan olgular tüm olguların %5,3'ü (n=97) olarak tespit edilmiştir. Hashimoto tiroiditi olgularının %26,8'i (n=26) papiller tiroid karsinomu, %3'ü (n=3) folliküler karsinom ve %2'si (n=2) primer tiroid lenfoması(ikiside diffüz büyük B hücreli lenfoma) olarak tespit edilmiştir. Bu bulgular Hashimoto tiroiditi olmayan kontrol grubu ile karşılaştırıldığında papiller tiroid karsinomunun Hashimoto tiroiditli hastalarda 1,77 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiş ve istatistiksel olarak ta anlamlı bulunmuştur (p=0,003). Hashimoto tiroiditi ile birlikte görülen papiller karsinomların demografik özellikleri (yaş ve cinsiyet) ve tümöre ait prognostik parametreleri (tümör çapı, tümör odak sayısı, lenfovasküler invazyon, kapsül invazyonu, lenf nodu tutulumu ve ekstratiroidal yayılım) kontrol grubu papiller karsinomlar ile karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlenmemiştir. Yine Hashimoto tiroiditi ile birlikte görülen papiller karsinomların alt varyantları kontrol grubu papiller karsinomların alt varyantları ile karşılaştırılmış ve whartin-like alt varyant papiller karsinomun Hashimoto tiroiditi ile birliktelik gösteren papiller karsinomlarda kontrol grubuna kıyasla daha sık görüldüğü tespit edilmiştir (P=0,048). Hashimoto tiroiditi ve tiroid kanseri birlikteliği üzerine yaptığımız bu çalışmada kendi serimizde Hashimoto tiroiditi ile anlamlı en sık birliktelik gösteren tiroid kanseri, %26,8 oranla papiller tiroid karsinomu olarak bulunmuştur. İncelenen dönem içerisinde saptanan 2 adet primer tiroid lenfomasının da Hashimoto tiroiditi zeminde geliştiği tespit edilmiştir. Bu bulgularla, Hashimoto tiroiditinin, papiller tiroid karsinomu ve özellikle primer tiroid lenfoması gelişiminde risk faktörü olarak değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
“The Relationship Between Hashimoto's Thyroiditis and Thyroid Cancer: A Retrospective Study”Co-existing Hashimoto's thyroiditis (HT) and thyroid cancer has been debated for a long time. The relationship between two entities has been reported in several studies since first reported by Dailey et al. in 1955. Some investigators have reported that a higher risk of thyroid cancer in patients with Hashimoto's thyroiditis, whereas others did not observe the incresed risk. The goal of this retrospective study is to determine the co-occurence of Hashimoto's thyroiditis and thyroid cancer in The Pathology Department of Atatürk University Medicine Faculty, from January 2005 to December 2013. We analyzed total of 1802 thyroidectomy cases at this period. The prevelance rate of Hashimoto's thyroiditis in these cases, has been found as %5,3 (n=97).In the Hashimoto group we found, 26 (%26,8) papillary thyroid carcinomas, 3 (%3) follicular carcinomas and 2 (%2) primary thyroid lymphomas (all of them are diffüz large B cell lymphoma). When we compared case numbers of thyroid cancers in Hashimoto's thyroiditis to non-Hashimoto group, we found that papillary thyroid cancer seems to be %26,8 in Hashimoto's thyroiditis, whereas only a rate of %15 in non-Hashimoto group, and a statistically significant (p=0,003). There was no statistically significant as demographycal findings(such as age, gender) and tumor prognostic parametres (such as capsular invasion, tumor size, lymphovascular invasion, lymph node metastasis, extrathyroidal extension and multifocality) between papillary thyroid carcinomas in Hashimoto's thyroididtis and papillary thyroid carcinomas in non-Hashimoto group. We analyzed the subgroups of papillary thyroid carcinomas in each group (HT and Non-HT) and we found that whartin-like subgroup of papillary thyroid carcinoma was more likely seen in papillary thyroid carcinomas with Hashimoto's thyroiditis compared to papillary thyroid carcinomas without Hashimoto's thyroiditis In the present study, we have shown that papillary thyroid carcinoma was approximately two times more likely seen with Hashimoto's thyroiditis. During this period it was also seen that two cases of primary thyroid lymphomas had occured on the base of Hashimoto's thyroiditis. In conclusion, we suggest that Hashimoto's thyroiditis is to be acccepted as a riks factor to occur papillary thyroid carcinoma and primary thyroid lymphoma.