Çocukluk çağı künt karın travmalarında karaciğer ve dalak yaralanmalarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of blunt liver and splenic trauma in pediatric age
  1. Tez No: 361410
  2. Yazar: TUBA DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEDİİ SALMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, künt karın travması, konservatif veya cerrahi tedavi, takip
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ:Bu çalışmada 2003-2013 yılları arasında kliniğimizde karaciğer ve dalak travmaları nedeniyle tedavi edilmiş olguların klinik ve prognostik faktörlerini değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM:Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde son 10 yılda karaciğer ve dalak travmaları nedeniyle tedavi edilmiş 200 hasta retrospektrif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, memleket, hastaneye başvuru süresi, travma şekli, yaralanan organlar, yaralanma dereceleri, tanı yöntemleri, tedavi şekli, komplikasyon, yatış süresi, kan transüzyon ihtiyacı, entübasyon ihtiyacı ve mortalite oranları kaydedildi. BULGULAR: Kliniğimizde künt karın travması sonrası tedavileri ve takipleri yapılan 200 hastanın 68'i kız 132'si erkekti. Olguların yarıya yakını 6-10 yaş arasındaydı. En sık yaralanma sebebi araç dışı trafik kazasıydı (%23,4), 2 neden ise (%56,1) yüksekten düşmeydi. En fazla yaralanan organ (118, %59) karaciğerdi. Solid organ yaralanmalarının çoğunluğu 2.ve 3. derece hasarlıydı. Kliniğimizce tedavi edilen hastaların bir yıllık takiplerinde sorun gözlenmedi. Çalışmamızda sadece 5 çocuk yaşamını yitirdi. SONUÇLAR: Çok basit sosyal, idari ve temel sağlık hizmetleri kapsamına almakla, çözülebilir bir sorun olan, çocuklardaki travma olgusu, hala can almaya ve sakatlanmalara neden olmaya devam etmektedir. Özellikle dalak yaralanmaları başta olmak üzere, karın içi organ yaralanmalarının çoğu 2. basamak sağlık kuruluşlarında rahatlıkla izlenebilir yaralanmalardır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The purpose of this study was toe valuate treatment and follow up of children with blunt abdominal trauma with hepatic and splenic injuri between 2003 - 2013. Material and Method: Two hundered children wounded after blunt abdominal trauma, brought to Pediatric Surgery Clinic of Atatürk University Medical Faculty Hospital, treated and followed up there between January of 2003 and December of 2013 were studied. Age, sex, country, cause of injury, arriving time tohospital, injurednon-abdominal organs, diagnosis method, treatment method, complications, hospitalization period, injury degree of abdominal organs, blood products given to patients and mortality were observed in this study. SYMPTOMS: One hundred twenty-two and sixty-eight of 200 patients treated and followed in our clinic after blunt abdominal trauma were girls and boys respectively. Nearlyhalf of cases were between 6 and 10 ages. Th emost common cause of injury was traffic accident out of vehicles (%23,4), these cond was fall sfromheight (%56,1). The most injured organ was liver with (69 cases, 35 %) these condfrequency was spleen (118, %59). Most of solid organ injuries was second and third degree. In this study only 5 children lost their life. Any problem was not observed during one year. RESULTS: Trauma case of children that can be solved easily by comprising it under social, administrative and basic health services still continues to cause death or injury of children. Most of intra-abdominal injuries, especially splenic injury firstly, are injuries which can be followed up at secondary care providers. KeyWords: Child, blunt abdominal trauma, conservative or surgical treatment, follows up.