Trombositten zengin plazmanın tedavi edici etkisini meloksikam ve diklofenak değiştirir mi?
Do meloxicam and diclofenac change the therapeutic effect of platelet-rich plasma?
  1. Tez No: 361461
  2. Yazar: BURKAY UTKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT NEDİM DORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Physiology, Orthopedics and Traumatology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Platelet Rich Plasma, Diclofenac, Meloxicam, PDGF-AB, VEGF
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Trombositten zengin plazma (TZP) uygulaması, kas-iskelet sistemi yaralanmalarında sık kullanılan bir tedavi modalitesidir. Trombositler, büyüme faktörlerinden yoğun hücrelerdir ve aktive ve agrege olarak bu faktörleri yaralı dokuya bırakabilmektedirler. Non-steroid antiinflamatuar ilaç (NSAİİ)lar da antiinflamatuar etkileri için kas-iskelet sistemi yaralanmalarında kullanılmaktadır. Bazı NSAİİ'lerin Siklooksijenaz-1 (COX-1) enzimini üzerinden Tromboksan A2 (TXA2) sentezini inhibe ettiği ve anti agregan etki gösterebildikleri bilinmektedir. Acaba eş zamanlı NSAİİ ve TZP tedavisi, TZP'nin iyileştirici etkisini değiştirebilir mi? Çalışmamızda 20 sağlıklı erkek gönüllüden kan alıp Anitua tekniği ile TZP hazırlanmıştır. Elde edilen TZP'ler 6 gruba ayırılmış ve gruplar kontrol grubu diklofenak düşük ve yüksek doz, meloksikam düşük ve yüksek doz ve asetilsalisilik asit grubu şeklinde bölünmüştür. 20 dakika ilaçlarla temas sonrası, her gruba pıhtı oluşumu için %10'luk kalsiyum klorür eklenmiş ve 20 dakika beklenmiştir. Daha sonra süpernatant eldesi için örnekleri santrifüje edip elde edilen süpernatantlardan ELISA yöntemi ile plateletten derive büyüme faktörü (PDGF)-AB ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) miktar tayini yapılmıştır. Elde edilen değerler, herhangi bir grup için istatistiksel anlamlılık göstermemiştir (p>0,05). Sonuç olarak diklofenak, meloksikam ve asetilsalisilik asit eklenen örneklerden hazırlanan TZP'nin PDGF-AB ve VEGF miktarları ortalamaları, gruplar için benzerdir.
Özet (Çeviri)
The application of PRP is a common treatment modality in musculoskeletal injuries. Platelets are such cells containing much more growth factors and can secrete these factors inside the tissue by being activated and aggregated. Non-steroid antiinflammatory drugs (NSAIDs) are also being used for their antiinflammatory effects in musculoskeletal injuries. Some NSAIDs are known to inhibit the synthesis of Thromboxane A2 (TXA2) via the enzyme cyclooxygenase-1 (COX-1) inhibition and to have antiaggregant effects.Can synchronous treatment of PRP and NSAII change the therapeutic effect of PRP? In our study, blood was obtained from 20 healthy male volunteers and prepared PRP with Anitua technique described in the literature. Then PRPs were seperated into six groups and the groups are in order control, diclofenac minimum dose, diclofenac maximum dose, meloxicam minimum dose ,meloxicam maximum dose and acetylsalisilic acid groups. After exposure of drugs for 20 minutes for every group, 10% calcium chlorur was added for clotting and waited for 20 minutes. After then, the specimens were centrifuged for obtaining supernatants and supernatants were used for determination of platelet derived growth factor (PDGF)-AB and vascular endothelial growth factor (VEGF) amounts by ELISA methodology. The values for any groups has no statistical significant meaning (p>0,05). Finally, the mean amounts of PDGF-AB and VEGF in PRP's prepared from diclofenac, meloxicam and acetylsalicylic added and no addiction (control) samples are similar for each groups.