Meme kanserli hastalarda TIMP-1, HA ve SPARC düzeyleri
Timp-1, HA and SPARC values in breast cancer patients
- Tez No: 361483
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA DURANYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, TIMP-1, SPARC, Tümör belirleyiciler, Breast cancer, TIMP-1, SPARC, Tumor markers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Biyokimyası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Meme kanseri dünyada ve ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen malign tümör tipidir. Bu kanserin dönem teşhisinde; klinik meme muayenesi (KMM), kendi kendine meme muayenesi (KKMM), mamografi yöntemleri ve karsinoembriyonik antijen (CEA), doku polipeptit antijeni (TPA), kanser antijeni 15-3 (CA 15-3) gibi biyokimyasal parametreler önemlidir. Ekstrasellüler matriks (ECM) elemanları tümör invazyon ve metastazında rol oynayan önemli moleküllerdir. Matriks metalloprotein¬azlar (MMP), fizyolojik ve patolojik doku yıkımında önemli rol oynayan ekstras¬ellüler proteazlardır. Doku matriks metalloproteinaz inhibitörü-1 (TIMP-1) çeşitli hücre tiplerinden eksprese edilir, birçok doku ve vücut sıvısında bulunur. TIMP'lerin MMP'leri inhibe etme aktivitesinin tümör oluşumu sürecinde önemli olabileceği düşünülmektedir. Bir ECM komponenti olan Hyaluronik asit (HA), hücre yüzey reseptörleriyle etkileşimiyle ve hücre çoğalmasını, göçünü ve farklılaşmasını düzenlemesiyle sinyal molekülü olarak davranan glikozaminoglikan polimeridir. HA, tümör oluşumunda önemli bir yere sahiptir. SPARC (Asidik ve sisteince zengin salgılanmış protein), kalsiyum bağlayan glikoprotein yapısındaki bir matrisellüler moleküldür. SPARC, hücreler ile ECM arasında etkileşime imkân sağlar. SPARC'ın tümör oluşumu ve kemik metastazı gibi biyolojik süreçlerde önemli olduğu bilinmektedir. Planlamış olduğumuz bu çalışmada meme kanserli hastaların tanı ve tedavisinde önemli olabileceğini düşündüğümüz HA, SPARC ve TIMP-1 serum değerleri çift antikor sandviç enzim immunoassay (ELISA) yöntemi ile belirlendi. Aynı parametreler sağlıklı kontrol grubunun serum değerleri ile karşılaştırıldı. Kanserli hastalarda kontrol grubuna göre yüksek sonuçlar elde edildi. Çalışmamız literatürde meme kanserli hastaların serum örneklerinde bu üç molekülün bir arada araştırıldığı ilk çalışmadır. SPARC'ın tek başına kullanımının da yeterli ve faydalı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequent malignant tumor type among women worldwide. For early diagnosis of breast cancer; clinical breast examination, breast self examination, mammography methods and various biochemical parameters such as; carcinoembryonic antigen (CEA), tissue polypeptide antigen (TPA), cancer antigen 15-3 (CA 15-3) are used. Extracellular matrix (ECM) components have an important role in tumor invasion and metastasis. Matrix metalloproteinases (MMPs) are extracellular proteases playing important role in tissue degradation. Inhibition of MMPs by TIMPs (Tissue Inhibitors of Metalloproteinases-1 ) may have an important role for the malignancy. Hyaluronic acid (HA) actively regulates cell adhesion, migration, proliferation and gene expression by interacting with specific cell surface receptors. It is required for tumorigenesis. SPARC (secreted protein, acidic and rich in cystene) is a calcium binding matricellular glycoprotein. SPARC mediates interactions between cells and their extracellular matrix. SPARC have a major role in, tumorigenesis and bone metastasis. In this study we have planned to determine importance of the TIMP-1, HA and SPARC values in serum of the breast cancer patients by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The same parameters compared with the serum values of the healthy control group. Serum levels were higher in the patients group compared with the healthy control group. This is the first study that determines the serum values of these three parameters in among breast cancer. Only SPARC serum level will be effective itself.