Zingiber officinale ve nigella sativa'nın leishmania spp. üzerine anti-leishmanial etkinliklerinin araştırılması
Anti-leishmanial efficacy of zingiber officinale and nigella sativa against leishmania spp
  1. Tez No: 361497
  2. Yazar: ÖZGE YILMAZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HÖKELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Leishmania infantum, Nigella sativa, Zingiber officinale, microculture, essential oil
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Leishmania cinsi parazitler, tedavisiz de iyileşebilen lokal cilt lezyonlarından, ölümcül organ hastalıklarına kadar birçok hastalığa yol açabilir. Leishmaniasis tedavisinde kullanılan ilaçların yüksek maliyetleri, zor temini ve yan etkileri nedeniyle tedaviye alternatif olarak bitkisel yağ ekstraktlarının kullanımı gündeme gelmektedir. Bu çalışmanın amacı Nigella sativa ve Zingiber officinale esansiyel yağlarının anti-leishmanial etkinliklerini araştırmaktır. Yaptığımız çalışmada % 20 Fetal calf serum (FCS) eklenmiş L-glutaminli RPMI-1640 besiyerinde çoğaltılan ve pasajlanan promastigotlar, değişik konsantrasyonlarda hazırlanan bitkisel yağ ekstraktı-besiyeri karışımına inoküle edildi. Daha sonra hematokrit tüplerine aktarılan karışımlar, uçları mum ile kapatılarak 72 saat boyunca +26°C'de etüvde inkübasyona bırakıldı. Bu süre sonunda kapiller tüpler kırılarak parazitler thoma lamında sayıldı ve % 50 inhibitör konsantrasyon değerleri (IC50) hesaplandı. Nigella sativa'nın 4, 8, 16, 32, 64, 125 ?g/ml konsantrasyonlarında promastigotların üremesini inhibe etmediği, 1000 ?g/ml konsantrasyonda ise üremeyi %94 oranında engellediği; Zingiber officinale'nin 4, 8, 16, 32, 64, 125, 250 ?g/ml konsantrasyonlarında promastigotların üremesini inhibe etmediği, 1000 ?g/ml konsantrasyonda ise üremeyi %77 oranında engellediği görüldü. N. sativa ve Z. officinale için IC50 değerleri sırasıyla 265,957 ?g/ml, 961,538 ?g/ml, olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; N. sativa ve Z. officinale'nin esansiyel yağlarının Leishmania infantum. promastigotlarına karşı in vitro ortamda anti-leishmanial aktivitelerinin varlığı tespit edilmiştir. N. sativa'nın, Z. officinale'nin bitkisel yağ ekstraktına göre daha etkili olduğu görülse de tedavide kullanılan ilaçların olumsuz sonuçları göz önüne alındığında iki bitkisel yağ ekstraktının da tedaviye alternatif olarak kullanılabilecekleri düşünülmektedir. Ayrıca mikrokültür yönteminin Leishmania izolasyonunda olduğu gibi, in vitro bitkisel yağ ekstaktı deneylerinde de rahatlıkla kullanılabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Leishmania infantum, Nigella sativa, Zingiber officinale, mikrokültür, esansiyel yağ
Özet (Çeviri)
Leishmania parasites cause a lot of disease from localized cutaneous lesions that healing without treatment to fatal organ diseases. There are some limitations because of drugs which are used for Leishmaniasis treatment, have got high price, side effects and hard to provide. So using essential oils occurs as an alternative treatment. The aim of this study is researching anti-leishmanial effect of essential oils of Nigella sativa and Zingiber officinale. In this study, the promastigotes these are growth and passaged RPMI-1640 medium (with L-glutamine buffered with 25 mM HEPES and supplemented with % 20 Fetal calf serum (FCS), are inoculated in mixed solutions prepared with different oil extract concentrations and medium. Hematocrit tubes are loaded with medium and oil dilution. Capillary tubes were sealed with melted candle wax. All inoculated tubes incubated at +26OC for 72 hours. 72 hours later, the capillary tubes are cutted off ends and promastigotes are counted by Thoma slide. The % 50 inhibitory concentrations are calculated. It was observed that concentrations of Nigella sativa 4, 8, 16, 32, 64, 125 ?g/ml don't inhibit promastigote proliferation, in case 1000 ?g/ml inhibits %94; concentrations of Zingiber officinale 4, 8, 16, 32, 64, 125, 250 ?g/ml don't inhibit promastigote pfoliferation, in case 1000 ?g/ml inhibits %77. End of study, the % 50 inhibitory concentration (IC50) values for N. sativa and Z. officinale were invented that 265,957 ?g/ml and 961,538 ?g/ml. In conclusion, it was found that N. sativa and Z. officinale essantial oils have got inhibitory effects on Leishmania promastigotes in vitro. N. sativa oil is more efficient than Z.officinale oil. It was thought that both of them can be used alternatively against negative results of drugs. Also, the microcultured system was seen to be useful for in vitro botanical oil extract tests of Leishmania as isolation of leishmaniasis.