Bitkisel ekstraktların (Nigella sativa, Zingiber officinale) tek başına ve primetamin-sülfadiazin ile birlikte kullanımının Toxoplasma gondii'ye karşı in vivo etkisi
In vivo effect of herbal extracts (Nigella sativa, Zingiber officinale) alone and combined with primethamine-sulfadiazine against toxoplasma gondii
  1. Tez No: 319153
  2. Yazar: NEVZAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HÖKELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, sülfadiazin, pirimetamin, Nigella sativa, Zingiber officinale, Toxoplasma gondii, sulphadiazine, pyrimethamine, Nigella sativa, Zingiber officinale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETToksoplazmoz, zorunlu hücre içi paraziti olan T. gondii'nin etkeni olduğu edinsel veya konjenital klinik şekillerde ortaya çıkan bir zoonozdur. İmmün sistemi sağlam kişilerde çoğu zaman asemptomatik seyreden toksoplazmoz, özellikle AIDS, kanserler, transplantasyon gibi durumlarda çok ağır seyretmektedir. Ölümle sonuçlanabilen ciddi klinik tabloların gelişmesi toksoplazmozun önemini artırmıştır.Pirimetamin ve sülfadiazin kombinasyonu tedavide ilk ve en etkili seçenektir. Bu ilaçlar takizoitlere etkili olup bradizoitlere ise etkisiz olmakla beraber hamile kadınlarda, konjenital enfeksiyonlarda, immün sistemi baskılanmış ve göz enfeksiyonu olan hastalarda çok ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle, toksoplazmoz tedavisinde daha etkili ve daha az yan etkileri olan tedavi protokollerine ihtiyaç vardır.Bu çalışmanın amacı in vivo olarak T. gondii'ye karşı etkili ilaçların (Primetamin-Sülfadiazin) toksoplazmozda çok önemli olan immün sistemin, immünmodülatör ajanlarla (Nigella sativa veya Zingiber officinale) kombine edilmesi sonrası yaşam süresine etkisini araştırmaktır.Çalışmamızda Balb/c fareleri (n=135) 105 T.gondii takizoiti ile intraperitoneal olarak enfekte ettikten 24 saat sonra oral tedaviye başlandı (n=126). her biri 9 fareden oluşan 15 grup kullanıldı (1 enfeksiyon kontrol grubu, 4 tedavi kontrol grubu, 10 çalışma grubu). Enfeksiyon kontrol grubuna tedavi verilmedi. Diğer gruplarda tedaviye 10 gün devam edildi. Fareler enfeksiyon sonrası 30 gün gözlemlenerek yaşam süreleri değerlendirildi. Tedavide primetamin 12,5 - 6,25 mg/kg/gün ve sulfadiazin 200 - 100 mg/kg/gün tedavi dozunda, Zingiber officinale 400 - 200 mg/kg/gün ve Nigella sativa 1700 - 850 mg/kg/gün dozu ile kombine edildi. Bulgular değerlendirildiğinde primetamin 6,25 + sülfadiazin 100 mg/kg/gün ile 400 - 200 mg/kg/gün Zingiber officinale veya 1700 - 850 mg/kg/gün Nigella sativa ve primetamin 12,5 + sülfadiazin 200 ile 400 mg/kg/gün Zingiber officinale kombine edilen gruplarda yaşam yüzdesinin arttığı ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (P < 0,05). Primetamin 12,5 + sülfadiazin 200 mg/kg/gün ile 1700 - 850 mg/kg/gün Nigella sativa veya 200 mg/kg/gün Zingiber officinale kombine edilen gruplarda yaşam yüzdelerinin arttığı gözlemlendi. Ancak sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (P > 0,05).Sonuç olarak, Zingiber officinale veya Nigella sativa ile birlikte pirimetemin akla gelmektedir. İmmunmodülatör ilaçların T. gondii'ye karşı etkinliğinin daha net olarak ortaya koyulabilmesi için farklı dozlarda ve etkin olan farklı ilaçlarla kombine edilerek daha ileri in vivo çalışmalara gereksinim vardır
Özet (Çeviri)
SUMMARYToxoplasmosis is a zoonotic infection that caused by Toxoplasma gondii which is an obligate intracellular parasite and become acquired or congenital clinical manifestations. Toxoplasmosis is usually asymptomatic in immunocompetent persons, but it can be very serious results and death in AIDS, malignancy, and transplantation. In the treatment, first and the most efficient choice is combination of pyrimethamine and sulphadiazine. These agents are effective to the tachyzoites but not to bradyzoites and cause serious side effects in the pregnant women, congenital infections, immunocompromised patients and patients with the ocular disease. Therefore, there is a need for a more effective treatment protocols with less side effects.The aim of this study was to investigate the effects of adding two different immunomodulatory agents, Nigella sativa or Zingiber officinale, to the classical therapeutic agents, pyrimethamine and sulphadiazine, in combination, to support immune system, which is very important in toxoplasmosis, and on the survival of mice.In our study, Balb/c mice were infected (n=135) by 105 T. gondii tachyzoites intraperitoneally and treatment was begun after the first 24 hours (n=126).The total number of groups were 15 (1 infection control group, 4 treatment control groups, 10 test groups). Each group contained 9 mice. No drugs were used in the infection control group. In the treatment the dosage that were use; pyrimethamine 12,5 - 6,25 mg/kg/day and sulphadiazine 200 - 100 mg/kg/day and Zingiber officinale 400 - 200 mg/kg/day and Nigella sativa 1700 - 850 mg/kg/day. In the test groups, combinations of an immunomodulatory agent (Zingiber officinale or Nigella sativa) and two different dose classical therapeutic agents were used. All drugs were continued for 10 days. After the mice were infected, they were observed for 30 days and their life time was evaluated. When we evaluated our findings it has been seen that the survival rate at the pyrimethamine 6,25 + sulphadiazine 100 mg/kg/day and 400 - 200 mg/kg/day Zingiber officinale or 1700 - 850 mg/kg/day Nigella sativa and pyrimethamine 12,5 + sulphadiazine 200 and 400 mg/kg/day Zingiber officinale combination group was increased and it has been found statistically significant (p < 0,05). At the pyrimethamine 12,5 + sulphadiazine 200 mg/kg/day and 1700 - 850 mg/kg/day Nigella sativa or 200 mg/kg/day Zingiber officinale combination group, it has been seen in the increase of survive. But the findings has not found statistically significant (p > 0,05). In conclusion, our findings considered that, combination of PYR-SDZ with Zingiber officinale or Nigella sativa as an alternative choice in the treatment. Further in vivo studies involving different agent combinations under specified dosage regimens are needed to demonstrate the effects of immunomodulatory agents in the treatment of T. gondii infections.