Sporda sponsorlukların önemi ve sponsorluğun işletmelere katkısı; özel sektörden Acıbadem Sağlık Grubu örneği
Significance of sponsorships in sports and their contribution to companies; Acibadem Hospitals Group example from private sector
- Tez No: 361519
- Danışmanlar: DOÇ. BİLGE DONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sponsorluk, Pazarlama, Endüstri, Acıbadem, Sports, Sponsorship, Marketing, Endustry, Acıbadem
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüzün gelişen dünyasında spor, sadece takımların ve sporcuların para kazandıkları veya boş zamanlarını değerlendirdikleri bir aktivite olmaktan çıkıp, büyük ulusların politika malzemesi haline gelmiştir. Bunun en önemli sebebi de spora olan tutku ve popülaritedir. Sınırların kalktığı, mesafelerin kısaldığı günümüzde artık bir İngiliz takımının müsabakaları Asya kıtasından takip edilirken, Afrika`nın en ücra köşesinde gezerken karşınıza İspanyol takımlarından birinin formasıyla top oynayan çocuklar çıkabiliyor. Globalleşen Dünya`da bir endüstri haline gelen spor yıllık el değiştiren paralar nedeniyle dünyanın önde gelen sektörleri arasında yerini almaktadır. Emekli basketbolcu Michael Jordan`ın servetinin 1 milyar doları aştığı bu kulvara yatırım yapanlar devletlerle sınırlı kalmamaktadır. Birçok şirket de böylesine büyüyen spor endüstrisine çok ciddi yatırımlar yapmaktadırlar. Çalışmamızda, özellikle değişik sektörlerde başlayan reklam yasaklarıyla önemi artan spor sponsorluklarının şirketler tarafından nasıl kullanıldığı, şirketlerin spor sponsorluklarındaki amaçlarını ve sponsor olunan organizasyon, takım veya sporcunun sponsor ile nasıl bir birlikteliği olduğunu araştırmaya çalıştık. Tezimizde şirketlerin spor sponsorluklarına yaptığı yatırımlardan örnekler verirken spor sponsorluklarının çeşitlerinden ve özelliklerinden bahsettik. Bu çalışmamızda spor sponsorluklarına yıllık 20 (yirmi) milyon Türk Lirası maddi ve ayni kaynak ayıran Türkiye`nin en büyük sağlık kuruluşlarından olan Acıbadem Sağlık Grubu`nun spora olan yatırımının markasına geri dönüşü araştırılmıştır. Acıbadem hastanelerinin bulunduğu İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Ankara`da 341 kişiye yapılan anketlerle tüketicilerin spora olan ilgisi ve boyutu ölçülürken Acıbadem`in hangi spor branşlarına yaptığı yatırımdan nasıl geri dönüşler aldığı tespit edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this developing world, sports have become more than just an activity which teams and athletes do to earn money or spend their free time; it is also a political tool for big nations. The most important reason for this is the passion for sports and its popularity. In our day, where distances are shortened, English teams' games being followed in the continent Asia, African kids can be seen wearing Spanish teams' jerseys. Industrialized sports, in this global world, is one of the leading sectors with the amount of money changing hands. In this lane, where the assets of former basketball player, Michael Jordan exceed 1 million dollars, investors are not limited with governments. Many companies are also making large amounts of investment in this growing sports industry. In our work, we tried to research how sports sponsorships, which has more significance especially with the increasing restrictions in advertising in various sectors, are used by companies, the purposes of these companies, and what kind of cooperations the sponsored organization, team or sportsmen have with the sponsoring company. In our research, while giving examples from these companies' investments in sports sponsorships, we mention the kinds of sports sponsorships and their properties. In this research, the return of the investment in sports sponsorships to the brand of Acıbadem Hospitals Group, which devotes free medical services and financial support counting up to 20 (twenty) million Turkish Liras annually to sports sponsorships, had been investigated. In the survey completed in cities Istanbul, Bursa, Eskisehir and Ankara, where there are Acibadem hospitals, the amount of consumer interest in sports of 341 people and the return and feedback of investment in sports branches were tried to be identified.