Mukoadezif bukkal yama formülasyonlarının geliştirilmesi üzerine çalışmalar
Studies on developing of mucoadhesive buccal film formulations
  1. Tez No: 361530
  2. Yazar: DERYA ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYCA YILDIZ PEKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nystatin, Lidocaine, Hydrocortisone, Mucoadhesion, Oral Candidiasis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Oral Kandidiyazis, HIV/AIDS enfeksiyonlu hastalarda ve immün sistemin baskılanması, antitümoral ilaçların kullanılmasından dolayı kanser hastalarında en yaygın görülen fırsatçı enfeksiyonların başında gelir. Bu enfeksiyonların büyük bir çoğunluğunu Candida albicans oluşturmaktadır. Bu hastalık ağrılı ağız semptomları göstererek yeme ve yutkunma zorluklarına neden olur. Bu nedenle çalışmamızda antifungal ajan olan nistatin ile beraber lokal anestezik etkili lidokain ve açık yaraların iyileşmesinde antienflamatuvar etkisinden dolayı tercih edilen hidrokortizon kullanılmıştır. Candida albicans'a karşı antifungal aktivitesi oldukça iyi ve kuvvetli olan nistatin'in uygulama alanındaki kalış süresindeki azlık bu etken madde ile ilgili yeni formülasyonlar tasarlama gereksinimini doğurmuştur. Bu problemin çözümünde biyoadezif dozaj formlarının geliştirilip etken maddenin bukkal alanda daha uzun süre kalması sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı nistatin, lidokain ve hidrokortizon içeren bukkal yol ile uygulanacak mukoadezif yama formülasyonlarının geliştirilip değerlendirilmesidir. Bu formülasyon yaklaşımı ile hasta uyuncunun arttırılacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada yeni bir yaklaşım olarak mukoadezif polimerler olan ksantan zamkı ve HEC kullanılmış, polimer tipi ve oranlarının etkin madde serbestleşmesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Nistatin, Lidokain, Hidrokortizon, Mukoadezyon, Oral Kandidiyazis
Özet (Çeviri)
Cancer patients, who take antitumoral drugs that suppress immune system, suffer from oropharangel candidiasis. This is also very common amongst AIDS patients undergoing theraphy. Candida albicans is hold responsible for this opportunist infection, which causes difficulty in eating and swallowing and various other painful oral complication. A common side effect of mainstream cancer theraphies, oropharangel candidiasis, discouragingly limits patients life quality. This study aims to remedy this infection, to that end nystatin was chosen as an antifungal agent with local anaesthetic lidocaine and hydrocortisone with ability to heal open oral wounds. The formulation takes into account that nystatin's high antifungal activity will reside in the wouded area of the mouth, but the problems lies in the residence time which remains to be limited. To overcome the problem of“residence time limitation”, our study designs bioadesive formulations in order to increase the residence time of API (active pharmacuetical ingredient) to desired levels. The study aims is to develop and assess mucoadesive patch formulations containing nystatin, lidocaine HCl, hydrocortisone acetate which are applied buccally. The study maintains that buccal appliation route will secure patient's compliance. In this study, xanthan and hydroxyethyl cellulose, the mucoadesive polymers were chosen as a new approach, polymer types and concentrations were evaluated on the effect of APIs release.