Fumonisin B1 toksisitesinde global histon modifikasyonlarının rolü
The role of global histone modifications in fumonisin B1-induced toxicity
  1. Tez No: 361529
  2. Yazar: DUYGU SANCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fumonisin B1, Histon H3K9 metilasyonu, Histon H3K9 asetilasyonu, Histon metiltransferaz, Histon asetiltransferaz, NRK-52E hücreleri, Fumonisin B1, Histon H3K9 methylation, Histon H3K9 acethylation, Histon methyltransferase, Histon acetyltransferase, NRK-52E cells
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Fumonisin B1 (FB1), genellikle mısırda görülen çeşitli Fusarium türü küfler tarafından üretilen mikotoksin grubunun en yaygın üyesidir. FB1, hücre membranınn önemli bileşenlerinden olan sfingolipidlere benzerliğinden dolayı, sfingolipidlerin biyosentezini inhibe ederek toksik etkilerini gösterir ve bu da birçok hücresel sistemi etkileyen ve sitotoksik olan sfinganinin birikmesine sebep olur. FB1'in insanlarda özofagus kanseri ile ilişkili olduğu ve yapılan çalışmalarda da sıçanlarda kansere sebep olduğu bildirilmiştir. FB1'in karsinojenik etkilerinin mekanizmaları henüz tam olarak açıklanamamıştır. Bu nedenle, non-genotoksik (epigenetik) değişikliklerin FB1'in karsinojenik mekanizmalarında önemli bir rolünün olabileceği düşünülmektedir. Bu amaçla, tez çalışmasında H3K9 metilasyonu ve H3K9 asetilasyonu gibi global histon modifikasyonları ve bu modifikasyonlarda rol alan enzimler üzerine FB1'in sıçan böbrek epitel hücrelerinde (NRK-52E) doz ve süreye bağlı etkileri araştırıldı. FB1 maruziyetinin global histon H3K9 asetilasyon düzeyinde azalmaya global histon H3K9 dimetilasyon ve trimetilasyon düzeylerinde ise artışa sebep olduğu gösterildi. Histon asetiltransferaz ve histon metiltransferaz enzimlerinde de yüksek konsantrasyonda FB1 maruziyetinin NRK-52E hücrelerinde anlamlı değişikliklere sebep olduğu gösterildi. Ayrıca, bir histon deasetilaz inhibitörü olan trichostatin A'nın NRK-52E hücrelerinde etkileri de araştırılmış olup, beklenildiği üzere histon H3K9 asetilasyonunda artışa sebep olduğu gösterildi. Tez çalışmasında, elde edilen bulgular neticesinde, FB1'in karsinojenik etki mekanizmasında epigenetik bir mekanizma olarak global histon modifikasyonlarının rolünün olabileceği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Fumonisin B1 (FB1) is the most prevalent member of a family of toxins produced by several species of Fusarium moulds which occur mainly in maize. Due to structural similarities with sphingolipid, FB1 exerts its toxic effects by disruption of sphingolipid biosynthesis, accumulation of sphinganine which can be highly cytotoxic and affects a wide variety of cellular system. FB1 was related to esophageal cancer in humans and was reported to be carcinogenic in rats. The mechanisms of underlying FB1 carcinogenicity are still unclear. Therefore, non-genotoxic (epigenetic) may play an important role in the mechanism of FB1 carcinogenicity. The aim of this study was to investigate dose and time dependent effects of FB1 on global histone modifications such as H3K9 methylation and H3K9 acetylation and the enzymes involved this mechanisms in rat kidney epithelial cells (NRK-52E). The increased level of global histone H3K9 dimethylation and trimethylation were observed in FB1-treated cells while level of global histone H3K9 acetylation was decreased. FB1 caused some changes on the activities of histone methyltransferase and histone acetyltransferase at high concentrations in NRK-52E cells. Further, the effects of trichostatin A, a histone deacetylase inhibitor, was investigated in NRK-52E cells and caused increase on histone H3K9 acetylation as expected. In our study, it was observed that global histone modifications as an epigenetic mechanism may play an important role in the mechanism of FB1 carcinogenicity in NRK-52E cells.