Şizofrenide antipsikotik ilaçların düşünce-dil bozukluğu üzerine etkisi
The effect of antipsychotic drugs on thought-language disorder in schizophrenia
- Tez No: 361590
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALPTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, düşünce bozukluğu, dil bozukluğu, tedavi yanıtı, antipsikotik, Schizophrenia, thought disorder, language disorder, treatment response, antipsychotics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Düşünce ve dil bozuklukları şizofreninin temel belirti kümelerinden biridir. Şizofreni tanılı bir hastayı tedavi ederken; tedaviye yanıt, belirtilerde çözülme, remisyon ve iyileşme gibi basamakları değerlendirmek gerekir. Şizofrenide uygulanan tedavinin hastalık belirtilerine etkisini değerlendirmek için, tedavi başlangıcından 4 ila 8 hafta sonrasında PANSS veya BPRS'de başlangıç puanına göre %20 gerileme olup olmadığı hesaplanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, şizofrenide uygulanan tedaviye yanıtın düşünce ve dil bozuklukları ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırmaya DSM-IV TR tanısına göre şizofreni tanısı almış, tedavi yetersizliği nedeniyle tedavi değişikliği düşünülen 32 hasta alındı. Bu hastalar; yeni tedavi başlanmadan önce, başlandıktan 2 hafta sonra, 4 hafta sonra ve 8 hafta sonra olmak üzere toplamda 4 görüşme yapılarak doğal izlem çalışması deseninde izlendi. Bu görüşmelerde hastalar Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ve Düşünce ve Dil Ölçeği (DDÖ) ile değerlendirildi. Bulgular: DDÖ'ndeki % 20'lik düşme yanıt olarak değerlendirildiğinde, hastaların %70'inin, 8. hafta sonunda uygulanan tedaviye yanıt verdiği görüldü. Bu düşme oranı PANSS kullanıldığında % 58 olarak belirlendi. Hastaların uygulanan tedavilere yanıt verme süreleri incelendiğinde“gecikmiş yanıt kuramına”na uygun olarak 4. haftadan sonra olumlu yanıtın belirginleştiği gözlendi. PANSS itemleri arasından düşünce bozukluğu ile ilişkili olduğunu düşündüğümüz itemlerin seçilmesiyle oluşturulan PANSS düşünce boyutu, DDÖ ile yüksek oranda korelasyon gösterdi. Sonuç: Şizofreni hastalarında uygulanan antipsikotik tedavi 4. hafta sonunda düşünce ve dil bozukluklarında düzelme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Thought and language disorders are one of the fundamental symptom clusters of schizophrenia. In the treatment process of patients diagnosed with schizophrenia; the aspects such as response, resolution, remission and recovery should be evaluated. For assessing the effect of the applied treatment of schizophrenia on symptoms of the disorder, whether there is 20% decline in PANSS or BPRS scores at 4-8 weeks after the start-up phase with reference to the baseline score is calculated. The aim of this study is to assess the relation of response of treatment applied in schizophrenia with thought and language disorders. Method: 32 patients diagnosed with schizophrenia according to DSM-IV-TR and considered to have change in treatment because of inadequate treatment were included into the study. These patients were evalauted at 4 visits in total consisting the phases of baseline, 2 weeks after, 4 weeks after and 8 weeks after the onset of the treatment, through a natural follow-up design. The patients were assessed with the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and the Thought and Language Index (TLI). Results: When 20% decline in TLI was assessed as treatment response, 70% of the patients were found to respond to the administered treatment at the end of the 8th week. The decline rate was determined to be 58% in PANSS scores. In evaluating the duration of response to the medication treatment, it was observed that this duration was significant after the 4th week, in accordance with the“late response hypothesis”. PANSS thought dimension, that was formed with the PANSS items which we expected to be related to thought disorder, showed significant high correlation with TLI. Conclusion: Antipsychotic treatment may improve thought and language disorders after 4th week of the medication treatment in patients with schizophrenia.