Primer torakal eğriliklerde postop düzelme oranları ile omuz dengesinin ilişkisi
Comparison of postoperative correction ratios and shoulder balance in primary thoracic curves
  1. Tez No: 361602
  2. Yazar: MEHMET SAİT AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AKÇALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: adölesan idiyopatik skolyoz, primer torakal eğrilik, omuz dengesi T 1 tilt, klavikula açısı, birinci kostaklaviküler açı, adolescent idiopathic scoliosis, primary thoracic curve, shoulder balance, clavicle angle, T1 tilt angle, first costoclavicular angle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Skolyoz hastalığı omurganın en sık rastlanan problemlerinden biri olup omurga deformitelerinden en önemlisidir. Omurgada üç boyutlu deformite vardır. Skolyoz olguları içinde en çok görülen formu olan adölesan idiyopatik skolyozun cerrahi tedavisinin esasları konusunda çalışmalar devam etmektedir. Özellikle primer torakal eğriliklerde eğriliğin düzelme oranları arttıkça denge parametrelerinin bozulduğu daha önceki çalışmalarda vurgulanmıştır. Bu çalışmanın amacı, torakal eğriliklerde düzeltme oranları arttıkça gövde ve omuz dengesindeki bozulmaları incelemektir. Çalışmada 2004-2011 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji servisinde cerrahi olarak tedavi edilmiş, primer torakal eğriliği olan adölesan idiyopatik skolyoz hastaları incelenmiştir. Bu hastalardan preop posteroanterior / lateral skolyoz grafileri, sağa eğilme ve sola eğilme grafileri, postop erken dönem ( ilk 8 hafta) ve postop orta dönem (12-24 ay) skolyoz posteroanterior / lateral (PA/Lat) grafileri tam olan olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında toplam 38 kadın, 4 erkek olmak üzere 42 hasta mevcuttur. Olguların preop PA grafilerinden; torakal Cobb açısı, lomber Cobb açısı, Midsakral Çizgi (MSÇ) - C7 mesafesi, apikal vertebra, apikal vertebra rotasyonu ve apikal vertebra translasyonu, klavikula açısı, T1 tilt açısı, birinci kostaklaviküler açı; lateral grafilerinden torakal kifoz ve lomber lordoz; eğilme grafilerinden torakal ve lomber Cobb açıları ölçüldü. Hastaların erken ve orta dönem postop PA ve lateral grafilerinden preop ölçülen (eğilme grafilerinde ölçülen açılar dışında kalan) açılar ölçüldü. Hastalar her segmenti vidalanan 29 olgu ve atlanarak vidalanan 13 olgu olmak üzere iki grupta değerlendirildi. Çalışmamızda her segmenti vidalanmış olgularda primer torakal eğrilikte anlamlı olarak daha fazla düzelme sağlandığı saptandı (p=0.001). Hastaların omuz dengesi parametreleri incelendiğinde gruplar arasında anlamlı fark olmamakla beraber, her iki grupta preop sağ omuzun yüksek olduğu ve postop hem erken hem orta dönemde olgularda sol omuzun yüksekte olduğu saptandı. Postop erken dönemde her segment vidalanmış olguların omuz dengesinin daha fazla düzelme gösterdiği; postop orta dönem sonuçları incelendiğinde ise her segment vidalanmış hastaların omuz dengesindeki düzelmenin bir miktar bozulduğu; atlanarak vidalanmış grupta ise düzelmenin her segmenti vidalanmış olan gruba yaklaşacak şekilde arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda, atlanarak vidalanmış olup eğriliği daha az düzeltilen olgularda postop erken dönemdeki omuz dengesinin, takip grafilerinde daha fazla düzelme eğiliminde olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda dikkat çeken bir diğer bulgu ise atlanarak vidalanmış yani daha az düzeltilmiş olan olguların takip grafilerinde omuz dengesindeki düzelmeye paralel olarak lomber eğrilikte artma gözlenmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Scoliosis is one of the most common causes of spine deformities. There is a three dimensional deformity in spine. There has been an ongoing research on the surgical treatment of adolescent idiopathic scoliosis which is the most common form of scoliosis. At previous studies it is reported that at primary thoracic curves, as the amount of correction acquired at surgery increases, balance parameters are disturbed more. The aim of this study was evaluation of shoulder imbalance with correlation of curve correction ratios. In this study, adolescent idiopathic scoliosis patients with primary thoracic curve treated in Dokuz Eylül University Orthopedics and Traumatology clinics between 2004-2011 were evaluated. Only patients with complete radiological images of posterior-anterior/lateral (PA/Lat) scoliosis, right and left bending, post surgery early stage (first 8 weeks) and post surgery mid stage (12-24 months) posterior-anterior/lateral scoliosis were included in the study. Study was conducted with 42 patients of whom 38 were female and 4 were male. Following measurements were obtained: thoracic Cobb angle, lumbar Cobb angle, sacral central vertical line – C7 distance, apical vertebra, apical vertebra rotation and apical vertebra translation, clavicle angle, T1 tilt angle and first costoclavicular angle from preoperation PA images, thoracal kyphosis and lumbar lordosis from lateral images and thoracal and lumbar Cobb angles from bending images. Same measurements were obtained from early and mid stage post operation images. Patients were evaluated in two different groups as all-pedicle screw (n=29) and selective segmented screw (n=13). All-pedicle screw patients showed significantly more correction of primary thoracic curve (p=0.001). Shoulder balance parameters did not reveal any significant difference between two groups. Patient's right shoulders were higher at preoperation stage while left shoulders were higher at both early and mid post operation stage in both groups. All-pedicle screw patients showed a better correction at early post-operation stage while their shoulder balances were mildly afflicted at mid post-operation stages. Curve correction increased by time in the selective segmented screw group. We observed that selective segmented screw patients with less correction at early post-op stage have a tendency of increased correction of shoulder balance in follow-up imaging analysis. In addition, we observed an increase in lumbar scoliosis in parallel to the correction observed in shoulder balance.