Salık Veren Muhibban Salnamesi transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and assessment of Yearbook of Salık Veren Muhibban
  1. Tez No: 361623
  2. Yazar: MURAT GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Salnâme, Ali Suavi, Salık Veren Muhibban Salnamesi, Ahmed Muhtar, Hacı Beyzade, Yearbook, Ali Suavi, Yearbook Of, Ahmet Muhtar, ade
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Salnâme, bir senelik hadiseleri topluca göstermek üzere tertip olunmuş eserler için kullanılmış bir tabirdir. Farsça sene demek olan sal ile yine Farsça mektup, kitap manasına gelen nâme kelimesinin birleştirilmiş şeklidir. Bu tabirin bu günkü karşılığı yıllıktır. Türklerde ilk resmi salnâme, Osmanlı imparatorluğunda Tanzimat'ın ilanından sonra 1847 yılında yılda bir kez resmi devlet yıllığı (Salnâme-i Devlet-i Osmaniye) olarak çıkarılmaya başlanmıştır. Salnâmeler umumiyetle devlet teşkilatı ve kadroları ile buraları işgal eden rical ve yüksek memurların adlarını ve memlekete ait bilgileri verirler. Osmanlı devletinde salnâmeler yayımlanmaya başladıktan sonra özel kurum ve şahıslar da çeşitli adlarla salnâmeler yayımlamaya başladılar. Resmi olmayan bu salnâmelerin ilki Türkiye adı ile Ali Suavi tarafından H. 1288 ( M. 1871) yılında Paris'te yayımlanmıştır. Tezimizde incelediğimiz“Salık Veren Muhibban Salnamesi”İstanbul Muhibbanzade İdaresi tarafından Ahmed Muhtar Hacı Bey zade'ye hazırlatılmıştır. Salık Veren Muhibban Salnamesi H.1337 ve H.1339 yıllarında yayınlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Events which take place in a İ İİ began to publish once a year in Ottoman Empire with the name of -i Devlet-, after the İ public administration, the names of exucite team , high-ranking official and the homeland. After publication of ler kinds of names. The first one which is not offical was published by Ali Suavi in H.1288 (M.1871) in Paris. Istanbul Muhibbanzade Administration got Ahmet ade to prepare which was analysed in my thesis. H.1337 and in H.1339.