Güncel sanatta teknolojik manipülasyonlar-özel yaşam hikâyeleri
Technologic manipulations at contemporary art-private life stories
  1. Tez No: 361622
  2. Yazar: BİNNAZ KOCA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANSEL TÜRKDOĞAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Manipülasyon, Hibrid, Güncel Sanat, Temellük, Özel Yaşam, Kamusal ve Özel Alan, Manipulation, Hybrid, Contemporary Art, Acquisition, Private Life, Public and Private Field
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
“Güncel Sanatta Teknolojik Manipülasyonlar-Özel Yaşam Hikâyeleri”başlığı altında hazırlanan bu çalışma bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin neden olduğu gözetim toplumu ve o toplum içinde yer alan bireyin özel alanlarının durumundaki değişikliklerle karşılaşılıp bu durumların sanatsal aktarımlara nasıl dönüşüldüğü üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada teorik olarak sosyal alanlara yönelik incelemeler özellikle teknolojinin ortaya çıkardığı gözetim toplumu büyük bir yer oluşturmuştur. Bundan dolayı M. Faucault, G. Dealeuze, J. Habermas, Hannah Arendt, Nicolas Bourriaud, J. Baudrillard gibi düşünür ve filozofların düşüncelerinden yararlanılarak günümüzle ilişkiler kurulmuştur. Özellikle 1990 sonrası sanat serüveni bağlamında; dijital sanat, yazılım sanatı, internet sanatı, dijital video sanatı ve teknolojik manipülasyonların güncel sanatı ve pratiklerini kavrayabilmek adına çalışma kapsamına alınmış konulardır. Bu çalışmada ele alınmış konular çalışma kapsamında oluşturulmuş uygulamaları destekleyecek şekilde teknoloji ve toplumsal yapı, özel alan, kamusal alan sorgulamaları ve bu konu kapsamında üretilmiş diğer uygulamaların işlenişi şeklinde yapılmıştır. Ayrıca sanatsal çalışmaların oluşumunu tetikleyen gündelik durumlar içinde yer almaya başlayan durumların sanatsal dönüşümlerinin sorgusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study that was prepared under the title of“Technological Manipulations in Contemporary Art-Private Life Stories”has been compared with observation society that the developments in information and communication technology and the changes of individual's private fields that takes place in that society and it put emphasis on how these circumstances transform into artistic transfers. In this study, examinations that are theoretically directed towards social fields especially observation society that the technology has revealed have constituted a great place. For this reason; contacts have been made by benefitting from thoughts of philosophers like M. Faucault, G. Dealeuze, J. Habermas, Hannah Arendt, Nicolas Bourriaud, J. Baudrillard Especially after the art experiences in 1990; digital art, software art, internet art, digital video art and technological manipulations are the subjects that have been included in this study to be able to comprehend Contemporary art and practices. Subjects that have been dealt in this study have been done in the shape of supporting applications technological and social constitution, private field, public field investigations and processing other applications that have been produced as part of this subject. Moreover, the inquiry of artistic transformations has been done in circumstances that have started to take place in daily circumstances and triggered the occurrance of artistic studies.