Nermin Bezmen'in hayatı ve romanları üzerine bir inceleme
A survey on the life of Nermin Bezmen and her novels
  1. Tez No: 361632
  2. Yazar: KENAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nermin Bezmen, Roman, Tarih, Aşk, Nermin Bezmen, Novel, History, Love
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Nermin Bezmen'in Romanları ve Romancılığı konulu araştırmanın amacı, Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olmasına karşın gerek hayatı gerekse romanları üzerine kapsamlı bir çalışma yapılmayan Nermin Bezmen'i ve eserlerini geniş bir perspektifle inceleyerek sanat anlayışını bütüncül bir bakışla ortaya koymaya çalışmaktır. Bezmen'in on bir romanı anlatıcı, içerik, anlatma yöntem ve öğelerine göre incelenerek romanlarının nasıl bir temele dayandığı belirlenmeye çalışılmıştır. İki ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; Bezmen'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilerek romanlarının özetleri aktarılmıştır. İkinci bölümünde; eserleri tahlil edilmek suretiyle biçim ve içerik açısından roman tekniği tespit edilmeye çalışılmıştır. Nermin Bezmen'in çeşitli yönlerden birbirine benzeyen ve birbirini izleyen serilerden oluşan eserleri gerçek hayattan beslenen ve tarihi kişiliklere hayat veren nitelikleriyle insanlığın çeşitli hallerini ortaya koyar. Hem biçim hem de içerik açısından oldukça titiz davranan sanatçının çeşitli türlerde verdiği eserler içerisinde öne çıkan romanları tutarlı bir bütünlük taşır. Modernist tutumu yanında dikkat çeken romantik, realist hatta natüralist yaklaşımlar yazarın kendini herhangi bir akımın sınırlarına hapsetmediğini gösterir.
Özet (Çeviri)
The aim of the survey the topic of which is Nermin Bezmen's novels and her being a novelist is to try to display her aspect to art with a holistic view by analysing Nermin Bezmen on whose life and novels no comprehensive study has been done though she has been one of the important figures in Turkish Literature, and also by analysing her novels with a wide perspective. How her novels were based was tried to be determined by being studied of her eleven novels in respect of explanatory, content and narration methods and factors. In the first part of the study comprising two main parts, the summary of her novels were given with the information about Bezmen's life, art and works. In the second part, her novel method was tried to be determined in point of form and content, by her works being analysed. Nermin Bezmen's works being similar to each other in various ways and comprising sucessive series display varied states of mankind with their property of being closely related to the real life and life giving to historical personalities. She is quite careful in terms of both style and content and her novels being prominent in her various works have a consistent wholeness. Romantic, realist and naturalist approaches in addition to her modernist attitude proves that she has not confined herself in any movements.