Yeşil ekonomi göstergeleri açısından Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma performansı
Turkey's sustainable development performance in terms of green economy indicators
  1. Tez No: 361633
  2. Yazar: İLYAS OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA AHMET UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürlebilir Kalkınma, Yeşil Ekonomi, Ekolojik Ayak İzi, Biyolojik Kapasite, Türkiye, Sustainable Development, Green Economy, Ecological Footprint, Turkey, Biocapacity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
“Sürdürülebilir Kalkınma”günümüzde bütün dünya ülkelerinin ekonomilerini uyumlulaştırmaya çalıştıkları bir kavramdır. Çevrenin korunması ve doğal kaynakların daha etkin kullanılmasıyla, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olanağı azaltılmadan bugünkü neslin ihtiyaçları karşılanabilecektir. Türkiye'de de doğal kaynakların tahribatını en aza indiren, çevreye duyarlı bir ekonomik yapıya ihtiyaç vardır. İktisadi büyümenin artan bir biçimde çevresel kalitenin bozulması pahasına gerçekleştiğinin fark edilmesi sonucunda, büyümenin mevcut biçimde devamlılığının mümkün olmadığı konusu daha çok ilgi çekmeye başlamıştır. Bununla birlikte, son yıllarda yaşanılan küresel krizler mevcut ekonomik düzenin sürdürülemez olduğunu göstermiştir. Bundan dolayı yeşil ekonomi kavramı uluslar arası platformlarda gündem maddesi haline gelmiştir. Ülkeler, yeşil ekonomik göstergeler kullanarak varolan büyüme trendlerinin dünyaya nasıl bir hasar verdiğini ölçmektedir. Bu göstergelerden en popüleri ekolojik ayak izi göstergeleridir. Bu çalışmada, 1990-2008 yılları arasında ekolojik ayak izi göstergeleri kullanılarak Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma performansı değerlendirilecektir. Türkiye'nin mevcut büyüme şeklinin sürdürülemez olduğu varsayımı, ekolojik ayak izi göstergelerince doğrulanmaktadır. Son yıllardaki hızlı büyüme ve nüfus artışıyla birlikte, Türkiye'nin kişi başı ekolojik izi artmakta, kişi başı biyolojik kapasitesi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
“Sustainable Development”is a concept that almost all of the countries trying to apply in to their economies. It is possible to cover both the needs of present and the next generation without diminishing possibilities of next generation, by protection environment and using the natural resources efficiently. In Turkey, we need to have a structure which is environmentally-conscious and non-destructive of natural resources. As a result of the realization that economic growth is increasingly proceeding at the expense of environmental quality, the subject about the impossibility of business-as-usual growth trend started to grasp interest. In addition, global crises experienced in recent years showed that the current economic system is unsustainable. Therefore, the concept of the green economy has become the agenda of international platforms. Many countries try to measure the damage of the existent growth trend on the earth by means of green economy indicators. One of the most popular of green economy indicators are ecological footprint index. In this study, it will be evaluated to Turkey's sustainable development performance in terms of ecological footprint index. The assumption that Turkey's current growth pattern is unsustainable is confirmed by the indicators of ecological footprint. With Turkey's rapid economic growth and population growth in recent years, Turkey's per capita ecological footprint increases, while its per capita biological capacity decreases.