Rasim Özdenören'in hikayelerinde gelenek-modernizm çatışması
Rasim Özdenören's conflict between tradition and modernism in his stories
- Tez No: 361645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Türk Hikâyesi, Rasim Özdenören, Gelenek Modernizm Çatışması
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu yüksek lisans tezi Rasim Özdenören'in hayatını, sanatını ve tüm hikâye kitaplarındaki gelenek modernizm çatışmasını kapsayan bir çalışmadır. Kendisi hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalarda hikâyelerindeki bu tematik bakış açısı değerlendirilmemiştir. Çalışmamızda sadece Özdenören'in hikâyelerinden değil, denemelerinden, hakkında yazılmış kitaplardan ve farklı alanlara ait eserlerden de yararlanılmıştır. İlk hikâyesini 1957'de yayımlayan Rasim Özdenören, 2009'a kadar on hikâye kitabı yayımlar. Yaklaşık yarım asırdır hikâye yazmaya devam eden yazar 1970 sonrası Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerindendir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gelenek-modernizm kavramlarının genel değerlendirilmesi; ikinci bölümde Rasim Özdenören'in hayatı, sanatı ve eserleri; üçüncü bölümde yazarın hikâyelerindeki gelenek modernizm çatışması yer alır. Türk edebiyat ve sanatının son elli yılında öykü ve denemeleriyle mühim bir yeri olan Rasim Özdenören üzerine hazırlanan bu çalışmanın daha sonraki çalışmalara bir kaynak olmasını ümit ediyorum.
Özet (Çeviri)
This is a thesis which consists Rasim Özdenören's life, his art and conflict between tradition and modernism in his all stories. This thematic perspective in his stories hasn't been dealt in the studies about him up to now. I benefited from not only Özdenören's stories but also from his articles from books written about him and from works related to different fields. Rasim Özdenören's first story was published in 1957. His ten stories were published till 2009.The writer writing stories for nearly a half century is an important figure in the Turkish- story after 1970. The study consists of three main parts. The first part includes a general evaluation for concepts about tradition and modernism. The second part includes Özdenören's life, his arts and his works. The third part includes the conflict between tradition and modernism in his stories. I hope this study will become a reference for forward studies about Rasim Özdenören having an important role in the Turkish – Literature and Art in the last fifty years with his stories and articles