Facebook'taki marka sayfalarının kadınlar tarafından takip edilmesine yönelik kullanım ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde bir inceleme
The study that intended to following the brands' Facebook pages by women within the framework of the uses and gratifications theory
  1. Tez No: 361735
  2. Yazar: DENİZ MARMASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZLEM VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Journalism, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ağlar, reklamcılık, kadın tüketiciler, Kullanım ve Doyumlar Yaklaşımı, Social networks, advertising, women consumers, The Uses and The Gratifications Theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, kitle iletişim araçlarını karşısında izleyici olarak konumlanan bireyin kendi ihtiyaç ve arzularını gidermek adına, bilinçli olarak medya tercihi yapışı ele alınmıştır. Tüketim toplumu tartışmaları bağlamında, bireyin izleyiciden tüketiciye dönüşme süreci ve reklamların bu amaca aracılığı tarihsel bir arka plan dahilinde tartışılmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin beraberinde gündelik yaşamın bir parçası haline gelen sanal ortamlar ve bu ortamların tüketici için konumlandırılışı, reklamcılık uygulamaları odağında irdelenmiştir. Kartopu örneklem yöntemi ile ulaşılan kadın internet kullanıcıların, çalışmanın amaç sorularından yola çıkılarak hazırlanan ankete verdikleri cevaplar Kullanım ve Doyumlar Yaklaşımı bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the person's positioning across the mass communication tools is handled with their own conscious media choices according to their needs and desires. In the context of consumption society arguments, the process of person's transformation from audience to consumer is discussed within the historical background of the advertising which is one of the basic tool of this process. Herewith the new communication technologies, the virtual communities have been the part of daily life so this communities' positioning for the consumers are examined in the focus of advertising practices. The survey which is prepared according to the study's objective questions is answered by the sample; the women who are the internet users. The access way of the sample is chosen as the technique of snowball sampling and the answers of the sample are evaluated in the context of The Uses and The Gratifications Theory.