İnanç turizminin turistik destinasyon pazarlamasındaki yeri ve önemi: Göbekli Tepe örneği
The place and importance of faith tourism in tourist destination marketing: The example of Göbekli Tepe
  1. Tez No: 361765
  2. Yazar: TOLGA FAHRİ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İnanç Turizmi, Destinasyon Pazarlaması, Göbekli Tepe, Şanlıurfa, Faith Tourism, Destination Marketing, Göbekli Tepe, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Rekabetin yoğun bir şekilde uluslararası boyutta yaşandığı turizm endüstrisinde destinasyonlar turistik faaliyetlerden yeterli payı alabilmek için sahip oldukları potansiyelleri doğru bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Semavi öncesi dinlere ait inanç merkezleri de bu potansiyelin kullanılması açısından ülkemizde atlanan ve inanç turizmi yerine kültür turizmi olarak pazarlanan alternatif bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysa bu mekanlar günümüz inançlarını etkileyen daha eski dinlerin merkezlerini oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada semavi öncesi dinlere ait bir inanç merkezi olan Göbekli Tepe'nin inanç turizmi açısından oldukça önemli bir bölge olan Şanlıurfa destinasyonuna katmakta olduğu değer ve marka imajı incelenmiş, ilerleyen süreçte bu potansiyelin daha büyük katkı sağlaması için izlenmesi gereken yol, 18 katılımcı ile yapılan görüşme sonrası ortaya konan GZFT analizi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonunda ortaya konulan bulgulardan hareketle yerel yönetimlere, sektöre, turizm oda ve birlikleri ile yerel halka çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to get sufficient share from the tourist activities in tourism industry where the intense competition reaches an international level, destinations should use the potential they have correctly. In our country, the faith centers belonging to pre-Abrahamic religions are marketed as culture tourism instead of faith tourism. These centers are present as an alternative type of tourism in use of this potential. However, these places are the centers of more ancient religions that influence today's beliefs. In this study, the value and the brand image added to Şanlıurfa, an important region in terms of faith tourism, by Göbekli Tepe, a faith center that belongs to pre-Abrahamic religions, have been examined and the procedures to be followed have been tried to be determined via the SWOT analysis after the interviews with 18 participants in order that the potential in question can provide a greater contribution. In light of the findings set out at the end of the study, various suggestions have been made to local authorities, tourism sector, tourism associations and chambers and locals.