İnsan Hakları Hukuku'nda danışma görüşlerinin yeri, işlevi ve etkililiği
Position, function and effectiveness of advisory opinions in Human Rights Law
- Tez No: 361764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR BURAK GEMALMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Danışma görüşü, ön karar, Protokol No. 16, etkililik, insan hakları, Advisory opinion, preliminary ruling, Protocol No. 16, effectiveness, human rights
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmada, uluslararası yargı organlarının yargı yetkisinin bir unsuru olan danışma görüşlerinin İnsan Hakları Hukuku'ndaki işlevi, bu işlevin yerine getirilmesini sağlayan süreç ve danışma görüşlerinin hukuki etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda, Uluslararası Daimi Adalet Divanı, Uluslararası Adalet Divanı, Amerikalılararası İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesi uygulamaları temel verileri sağlamaktadır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ek Protokol No. 16, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın ön karar usulüne benzeyen yeni bir danışma görüşü usulünü içermektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği Adalet Divanı ön karar uygulaması da dikkate alınmaktadır. İncelemenin sonucunda görülmektedir ki danışma görüşleri yargısal bir usul uygulanarak verilmektedir ve doğrudan hukuki bağlayıcılığı olmamasına rağmen, uluslararası yargı organlarının içtihat hukukunun bir unsurunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined that function of advisory opinions, which is an element of jurisdiction of international judicial organs, in human rights law, the process enables the fullfilment of this function and legal effects of advisory opinions. In this context, practices of Permanent Court of International Justice, International Court of Justice, Inter-American Court of Human Rights, European Court of Human Rights and African Court on Human and Peoples' Rights provide basic data. Moreover Additional Protocol No. 16 to the European Convention on Human Rights contains a new advisory opinion procedure that similar to preliminary ruling procedure of Court of Justice of the European Union. Therefore practice of preliminary ruling of Court of Justice of the European Union is also taken into account. It is seen as a result of examination that advisory opinions are given by applying a judicial procedure and altough not legally binding directly, it is an element of case-law of international judicial organs.