Sendika ve insan kaynakları yönetimi ilişkisinin incelenmesi ve konuya ilişkin bir araştırma
The investigation of the relationship between labour unions and human resource management and a research on this issue
  1. Tez No: 361790
  2. Yazar: ONUR HASAN ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE OYA ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: insan kaynakları yönetimi, sendika, çalışma ilişkileri, human resource management, unions, labour relations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada çalışma ilişkileri, insan kaynakları yönetimi ve sendika kavramları incelenmiş, her üç kavram da tarihsel gelişimleri bağlamında, temel hatlarıyla ele alınmıştır. Çalışmada daha sonra, çalışanların işyerlerindeki insan kaynakları yönetimi uygulamalarının etkinliğine yönelik algılarının sendikalaşma eğilimleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, çalışanların işyerlerindeki insan kaynakları yönetimi uygulamalarının etkinliğine yönelik algılarının sendikalaşma eğilimleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığına yönelik bulgulara ulaşmak amacıyla 37 adet ifade oluşturularak bir anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu özel sektör işletmelerinde hali hazırda çalışma faaliyetini sürdürmekte olan çalışanlara tabi tutulmuştur. Elde edilen verilere faktör analizi uygulanarak insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ait yedi, sendikalaşma eğilimine ait ise bir faktör belirlenmiştir. Daha sonra faktörler arası etkinin ve demografik değişkenlerle çalışanların sendikalaşma eğilimleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde regresyon testi, tek yönlü anova ve t-testi analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, genel olarak insan kaynakları yönetimi uygulamalarının etkinliği ile çalışanların sendikalaşma eğilimleri arasında bir etkinin olmadığı ancak insan kaynakları yönetimi uygulamalarının etkinliğinin bazı alt boyutlarının sendikalaşma eğilimine etki ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of labour relations, human resource management and labour unions are investigated and all these three concepts are addressed basically within their historical evaluation context Subsequently,the impact on perceptions of employees towards the effectiveness of human resource management practices among employee tendencies towards unionization is explored in the study. A survey questionnaire of 37 items is formed in order to obtain findings that reveal whether there is an impact and if there is, how strong and on which direction the impact on perceptions of employees towards the effectiveness of human resource management practices among employee tendencies towards unionization. The survey questionnaire is presented to employees who are currently employed in the private sector. The factor analysis of the data revealed six factors for perceptions of human resource management practices, and only one factor for unionization tendency. Then, correlation analysis, one-way ANOVA, and t-tests are employed for determining the impact among the factors as well as between demographic variables and unionization tendencies of employees. According to results generally no impact is found out within the perceptions of employees towards the effectiveness of human resource management practices and the employee tendencies towards unionization. However it is detected that some of the subscales of human resources managemnet practices have impact on employee tendencies towards unionization.