Platon epistemolojisi açısından doksa kavramı
The concept of doxa from the perspective of Plato's epistemology
  1. Tez No: 361799
  2. Yazar: ABDULLAH DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, Episteme, Doksa, Bilgi, Sanı, İdealar, Plato, episteme, doxa, knowledge, Ideas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Platon'un bilgi konusundaki yaklaşımını episteme-doksa ayrımı üzerinden inceleyen bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle Platon felsefesinin temelini ve aynı zamanda özgünlüğünü oluşturan idealar kuramı ele alınmıştır. İdeaların Platon felsefesinde ortaya konmaları dönemsel olarak incelenmiştir. İkinci bölümde episteme-doksa ayrımını anlatmak için Platon'un kullandığı metaforlardan olan güneş, mağara ve kesik çizgi örnekleri açıklanmıştır. Bunların yanında Platon'un bilgi söz konusu olduğunda dayandığı temel sacayaklar olan ruhun ölümsüzlüğü ve anımsama incelenmiştir. Son bölümde ise Platon'un Theaitetos diyalogu çözümlenmeye çalışılmıştır.“Bilgi nedir?”sorusunun cevabının arandığı bu diyalogda Platon'un idealara başvurmadan doğru bilgi tanımını yapmaya çalıştığı serimlenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde Platon'un episteme-doksa ayrımı üzerinden sergilediği bilgi yaklaşımında, bilginin ne olduğundan ziyade ne olmadığına yönelik bir sonuca ulaştığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes Plato's approach about knowledge constructed on the differences between episteme and doxa consists of three chapters. In the first chapter, the“theory of ideas”as the basis and authenticity of Plato's philosophy is examined and also the existence of ideas is scrutinized in terms of periods. In the second chapter, in order to understand the difference between episteme and doxa, the metaphors such as“sun”“cave”and“line analogy”are clarified. However, immortality of soul and memorization (anemnesis) as important concepts to comprehend Plato's epistemologic understanding are elaborated. In the last chapter, Plato's Theitatus dialogue in terms of responding the question of“what is knowledge”is examined and Plato's attempt to show the possibility of definition of knowledge without applying to ideas is tried to be exposed. In conclusion, it is expressed that Plato's ultimate end about the question of knowledge is“what knowledge is not”rather than“what knowledge is”.