Yaşantısal pedagojide dansın fiziksel ve mental gelişimdeki yeri ve önemi
Place and importance of dance physical and mental devolopment in experintial pedogogy
  1. Tez No: 361798
  2. Yazar: KADRİ KÖSELER
  3. Danışmanlar: DR. ORAL YAZICI, PROF. DR. AYŞE ESRA ASLAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşantısal pedagoji, dans eğitimi, bale eğitimi, Experiental pedagogy, dans education, ballet education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Bale Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Seneler içindeki eğitmenlik sürecimde, birçok öğrencim ve başka çocuklarda gözlemlediğim; bale, dans veya fiziksel gelişimlerini destekleyen diğer faaliyetlerin -spor vb.- (dolayısı ile“hareket gelişimi”) onların fiziksel olduğu kadar duygusal ve dolayısı ile ruhsal gelişim süreçlerinde de ne kadar önemli bir yer kapladığını gördüm. Hatta kişisel davranış ve ifade bozukluğu yaşayan çocukların bale ile tanıştıktan sonra kendilerini ifade etmeyi öğrenme özgürlüklerine kavuşunca nasıl da geliştikleri, güven kazandıkları ve mutlulukları beni çok etkiledi. İşte bu nedenle tezimde sizlerle Yaşantısal Pedagojide dans ile tanışan bir kişinin gerek fiziksel ( beden ve zeka ) gerekse ruhsal ( duygu ve kişilik oluşumu ) gelişimi üzerindeki etkisi ve önemini paylaşacağım. Çünkü her çocuğun gelişiminde fiziksel beslenme gerekliliği kadar“ruhsal besin değerleri”de çok önemlidir. Yaşantısal Pedagoji; örneğin bir elmayı göstererek anlatmak yerine, çocuğun ona dokunmasına, tatmasına, koklamasına izin vererek, ifade edilen (öğretilen) konu hakkında kendi değer yargılarını da oluşturarak gelişmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
As I observed in many of my students and other students during my educating career over years. I saw how ballet,dance and–sport etc. - supporting their physical development (thus,their“movement development ”) play a significant role in not only their physical, but also emotional and consequently mental development. Moreover, I was deeply impressed to see how children with personal behavioural and expressive language disorders developed,gained confidence and became happy when they were set free by learning to express themselves after meeting with ballet. Therefore, in my thesis, I will share you its effect and importance on both physical (body and intelligence ) and mental ( emotional and personality formation ) development of a person who meets dance in Experiential Pedagogy.The reason is that every child is path founding the future and for the developement of this path, not only physical nutrition , but also“mental nutrition values”are very important. Experiential Pedagogy is to ensure the development of a child by for example, allowing the child to touch,taste, smell an apple and create his/her own value jugments about the subject expressed (taught) rather than telling about the apple by just showing it