Gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir turizm politikaları ve toplumsal katılım ilişkisinin kurumsal bakış açısıyla incelenmesi: Türkiye örneği
Examining the relationship between sustainable tourism policies and community participation from an institutional perspective in developing countries: The case of Turkey
  1. Tez No: 361816
  2. Yazar: EYÜP KARAYILAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Toplumsal Katılım, Turizm Politikası, Sustainable Tourism, Community Participation, Tourism Policy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere oranla turizmin ekonomik çıktılarına daha fazla bağımlıdırlar. Türkiye de diğer bir çok gelişmekte olan ülke gibi döviz girdisi sağlama konusunda birkaç alternatif enstrümandan birisi olan turizmi tercih etmiştir. Türkiye'de, turizm faaliyetleri önemsenmiş ve bakanlık seviyesinde ele alınmıştır. Ancak turizm faaliyetlerine atfedilen bu öneme karşın turizm faaliyetleri yeterince iyi yönetilememiştir. Aşırı ticarileşme ve plansız gelişme gibi hatalardan dolayı fiziki ve sosyal çevre üzerinde bir takım olumsuz etkiler meydana gelmiştir. Bu olumsuz etkilerin görülmesi ve dünya genelinde hakim olan“Sürdürülebilir Turizm Gelişimi”akımından etkilenilmesi sonucunda bu etkileri azaltmak için sürdürülebilir turizm politikaları oluşturulmuş ve uygulamaya konulmuştur. Ancak toplumsal desteği yeterince alınamaması sebebiyle oluşturulan sürdürülebilir turizm politikalarından yeterli sonuç alınamamıştır. Çalışma kapsamında toplumsal katılım ve sürdürülebilir turizm arasındaki ilişki turizm paydaşlarının bakış açısıyla incelenmiş ve literatür bilgileriyle desteklenmiştir. Bu kapsamda yapılan alan araştırması sonucunda bazı değerlendirmeler yapılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Developing countries, compared to developed countries are more dependent on tourism income. Like many other developing countries, Turkey has chosen tourism as an instrument to maximize foreign currency earnings since tourism is one of the few main alternative sources of foreign currency earning. In Turkey, tourism industry has been acknowledged and represented at a ministerial level. Although tourism activities have been supported, they have not been well managed. Over commercialization and unplanned development have brought about many negative impacts on the physical and social environment. Influences of these negative impacts and the growing awareness on Sustainable Tourism Development have forced the ministry to formulate and implement sustainable tourism policies. However, sustainable tourism policies have failed to meet objectives in the implementation stage since there is lack of community participation. This thesis aims to examine the relationship between sustainable tourism policies and community participation. In this context, stakeholders perspectives has been evaluated and some recommendations have been suggested.