Haber üretim sürecinde 'haber kararı' ve karar aşamasında öne çıkan faktörler
News decision' in the news production and the prominent factors of the decision stage
- Tez No: 361820
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Haber Kararı, Haber Değeri, Eşikbekçiliği, Haber Toplantısı, News Decision, News Value, Gatekeeping, Newsroom, News Meeting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu tez, gazetecilerin, bir hikayenin haber olup olmadığına nasıl karar verdiklerini incelemektedir. Çalışma,“Gazeteciler Kararlarını Nasıl Alır?”sorusunu cevaplamakta ve“Haber Kararına Etki Eden Faktörleri”sekiz ana başlıkta açıklayarak analiz etmektedir. Tezin saha araştırması, gazeteciliğin en önemli karar platformlarından biri olan haber toplantılarının,Katılımcı Olmayan Gözlemci yöntemiyle izlenmesidir. Bu çerçevede, dört gazetenin (Birgün, Cumhuriyet, Sözcü, Yeniçağ) İstanbul merkezlerindeki haber/gazete üretim süreci toplantıları takip edilmiştir. Bu tezin literatür taraması niteliğindeki bölümleri, haber kararına ilişkin bilimsel verileri ve eşikbekçiliği olgusunu kapsamlı bir şekilde sunmaktadır. Saha araştırması ise haber toplantılarının şekli, katılımcıları, fonksiyonu, haber üretimindeki yeri ve toplantılara konu edilen mesleki unsurlar hakkında önemli bulgular içermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is studying how journalists decide whether a story is a news or not. It answers the question“How do Journalists Take a Decision?”and analyses the“Factors Affecting the News Decision”by explaining under eight main headings. The field research of the dissertation is made by observing the news meetings which are one of the most important decision platforms of the jounalizm as a“Non-participant Observer”. In this context, news production meetings of four newspapers' İstanbul offices were observed (Birgün, Cumhuriyet, Sözcü, Yeniçağ). The chapters conserning the literature review of this study present scientific data regarding news decision and the fact of gatekeeping comprehensively. The field research includes valuable data about news meetings' method, function, participants, role in the news production and occupational elements come up for the meetings.