Halkla ilişkiler ajanslarında toplumsal cinsiyetçi yaklaşımın kurum kültürü bağlamında incelenmesi
Analysis of sexist approach in public relations agencies in the context of corporate culture
  1. Tez No: 361821
  2. Yazar: DERYA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA MENGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Public Relations, Gender Mainstreaming, Corporate Culture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Tez çalışması kapsamında halkla ilişkiler uygulamalarının mesleki gelişim süreci, kültür, kurumsal kültür, toplumsal cinsiyet kavramı ve ilişki içinde oldukları diğer kavramlar teorik olarak incelendikten sonra, halkla ilişkiler ajanslarında toplumsal cinsiyetçi bir bakış açısının bulunup bulunmadığı, halkla ilişkiler ajanslarının kurumsal kültür yapısı üzerinden ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Söz konusu bakış açısının hangi noktalarda ortaya çıktığının, nasıl görünür olduğunun ve kurumsal kültür ile olan bağlantısının ölçülebilmesi için halkla ilişkiler ajanslarında yönetici pozisyonunda bulunan kadın ve erkek uzmanlara anket uygulanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde halkla ilişkiler uygulamalarının mesleki gelişimi ve mesleki gelişim unsurları, halkla ilişkiler mesleğinde artan kadın sayısına ilişkin geliştirilen feminist çalışmalar, mesleki ayrımcılık, cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve feminizm kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde halkla ilişkiler ve kurumsal kültür ilişkisi, kurumsal kültür ile ilgili model ve yaklaşımlar, kurumsal kültürün unsurları, korunması ve değiştirilmesi, kurumsal iletişim, kurumsal yapı ve kurumsal kültür ilişkisine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise IDA'ya üye olan halkla ilişkiler ajanslarında toplumsal cinsiyetçi bir yapının varlığının algılanıp algılanmadığının ölçülebilmesi için, ajanslardaki kadın ve erkek yöneticiler ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, kadın ve erkek yöneticilerin demografik özelliklerine ilişkin bulgular ve halkla ilişkiler ajanslarının kurumsal kültür yapısı ortaya koyulurken, kadın yöneticilerin maaş, terfi ve işe alım süreçlerinde herhangi bir mesleki ayrımcılık unsuru algılamadıkları, halkla ilişkiler ajanslarında yönetici pozisyonda görev yapan kadın uzmanların toplumsal cinsiyetçi bir bakış açısına sahip olmadıkları ve kadın yöneticilerin kendi cinsiyetlerinden olan kişiler ile birlikte çalışmayı öncelikli olarak tercih etmedikleri, ancak yönetici pozisyonu dışında halkla ilişkiler çalışanı pozisyonlarında daha fazla erkek uzman görmek istedikleri ortaya konmuştur. Anahtar kelimler: Halkla İlişkiler, Toplumsal Cinsiyet, Kurum Kültürü
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, the occupational development process of practices in public relations, culture, corporate culture, the concept of gender mainstreaming and other related concepts were analysed theoretically, and whether or not there is a perspective of gender mainstreaming in public relations sectorwas scrutinized through the corporate culture structure of public relations agencies. A survey targeted at female and male experts in managerial positions at public relations agencies was carried out in order to find in which cases the said perspective emerge, how it appears and is linked with corporate culture. In the first chapter of my study I focused on the concepts such as occupational development of public relations practices and occupational development elements, feminist studies conducted in relation to the increasing number of women in public relations profession, occupational discrimination, gender, gender mainstreaming, and feminism. In the second chapter, the focus was shifted on to the relationship between public relations and corporate culture, models and approaches related to corporate culture, elements of corporate culture, its protection and alteration, and the relationship between corporate structure and corporate culture. In the third chapter, a survey was carried out with female and male managers at agencies in order to assess whether or not a structure of gender mainstreaming is observed at public relations agencies member to the IDA. As a result of the survey, findings related to demographic features of female and male managers were found, and the corporate culture structure of public relations agencies were highlighted, and it was found that female managers did not perceive any occupational discrimination regarding salary, promotion and employment process, and female experts in managerial positions at public relations agencies did not have an inclination to gender mainstreaming, and female managers did not primarily prefer to work with their same-gender colleagues; however, they wanted to see more male experts in non-managerial public relations positions.