Sürdürülebilir pazarlamada bir karar verme modeli geliştirme
Developing a decision making model in sustainable marketing
  1. Tez No: 361822
  2. Yazar: ONUR ÖNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Pazarlama, Ambalaj Atıkları, Atık Yönetimi, Optimizasyon, Sustainability, Sustainable Marketing, Packaging Waste, Waste Management, Optimization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada günümüz dünyasında önemli bir başlık olan sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir pazarlama konuları incelenmiş, bu konuda bir karar verme modeli önerilmiştir. Ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere üç boyutu olan sürdürülebilirlik kavramının daha çok çevresel kısmıyla ilgilenilmiştir. Ürünlerini daha çok insanla buluşturmak isteyen firmalar hemen her aşamada ambalaj malzemesi kullanmak durumundadırlar. Sürdürülebilir bir pazarlama anlayışını benimseyen işletmeler neden oldukları ambalaj atıklarının miktarını azaltmak için çeşitli yollara başvurmaktadırlar. Bu tez çalışmasında da kullanılabilecek ambalaj miktarını optimize ederek çevreye daha az atık bırakacak karar verme modeli geliştirilmiştir. Ambalaj atıklarının doğada en çok oldukları an hesaplanıp bu noktada ambalaj çeşitlerinden ne oranda kullanılmaları gerektiği optimize edilerek, minimum ambalaj atığı oluşması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında, iki matematiksel model geliştirilmiştir. Modellerin birinde ambalajların doğada bozunmaları da dahil edilirken, diğerinde ihmal edilmiştir. Hem hipotetik verilerle hem de gerçek verilerle modellerin uygulamaları yapılmıştır. Kabul edilen varsayımlar altında modellerin sonuçlarına göre yaklaşık %86,8 daha az ambalaj atığı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the sustainability and sustainable marketing in which we develop mathematical decision models. We primarily deal with the environment dimension of sustainability rather than the other two economics and social dimensions. Companies use packaging nearly in all steps of their productions from raw material to customers. They should use the sustainable marketing when they are planning their marketing strategies. Some of them handle to minimize their packaging wastes in sustainable perspective. This study proposes mathematical decision models to optimize packaging usage and minimize packaging wastes, then to find the time when wastes are maximum level in the environment. There are two mathematical decision models in the study. The first model includes the decay of packaging in the environment, and the other one ignores this situation. There are both hypothetical and real life applications in the study. Under the our assumptions, 86,8% less waste in the environment according to results by using mathematical models in the real life application.