Sosyal regülasyon kurumu olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
Radio and Television Supreme Council as a social regulation authority
- Tez No: 361849
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK YAŞAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Regülasyon, Sosyal Regülasyon, Bağımsız İdari Otoriteler, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Regülasyonu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmanın amacı; radyo ve televizyon yayıncılığı regülasyonunun Türkiye'deki uygulayıcısı olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun hukuki niteliğinin, yapısının ve regülasyon faaliyetlerinin incelenmesidir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde, regülasyonun ve regülasyonun kurumsal bir görünümü olan bağımsız idari otoritelerin Türk İdare Hukuku'na yansımaları; ikinci bölümünde, RTÜK'ün regülasyon gerekçeleri, hukuki niteliği ve yapısına ilişkin hususlar; üçüncü bölümünde ise RTÜK'ün regülasyon faaliyetleri ve yargısal denetimi incelenerek teori ve pratik birleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; to analyse the legal quality, structure and the regulation activities of Radio and Television Supreme Council which carry out the regulation of radio and television broadcasting in Turkey. This thesis is formed in three chapters. In the first chapter the reflections of regulation and the independent regulatory agencies – an instutitional outlook of regulation – to Turkish Administrative Law; in the second chapter the matters related to regulatory justifications, legal quality and the structure of RTSC; and in the third chapter by analysing regulation activities and judgemental supervision of RTSC, theory and the practice are tried to combine. Keywords : Regulation, Social Regulation, Independent Regulatory Agencies, Regulation of Radio and Television Broadcasting, Radio and Television Supreme Council (RTSC).