Türk Vergi Hukukunda vergi mahremiyeti ve banka sırrı ile karşılaştırılması
Tax confidentiality in Turkish Tax Law compared with banking secrecy
  1. Tez No: 361850
  2. Yazar: HALİT KAAN ERGÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZAFER ERTUNÇ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Mahremiyeti, Banka Sırrı, Vergi Suçu, Bankacılık Suçu, Mahremiyet İhlali, Tax Confidentiality, Banking Secrecy, Tax Offence, Banking Offence, Breach Of Privacy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kişilerin birbirleri ve kamu ile ilişkilerinde mahremiyetin bir hak olarak tanınması, korunması ve geliştirilmesi insan haklarının temel ögesidir. Mahremiyet hakkı bir şeyi yapmak ya da yapmamaktan kaçınmak anlamında pozitif ve negatif yükümlülükleri bünyesinde barındıran bir kavram olarak değerlendirilmelidir. Bu yükümlülükler yerine getirilmediği takdirde bir“suç”oluşması kaçınılmaz hale gelecektir. Vergi mahremiyeti ilkesi ile kişilerle devlet arasında var olan güven ilişkisinin sağlamlaşması ve dolayısıyla vergilemede verimliliğin artırılması amaçlanmaktadır. Vergi Usul Kanunu'nda vergi mahremiyetine uymak zorunda olanların kimler olduğu ve mükellefe ait sırların açığa vurulması halinde yaptırımın ne şekilde belirleneceği üzerinde durulmaktadır. Bununla birlikte Kanunda vergi mahremiyetinin ihlali olarak sayılmayan bazı istisnai durumlarda yer almaktadır. İktisadi yaşamın başrolünde yer alan bankalar adına, kendi içyapılarından doğan; kurumsal özelliklerine ilişkin gizli tutulması gereken bilgi ve belgeleri ifade eden banka sırlarının saklanması büyük önem arz etmektedir. Banka sırrının korunmasına yönelik hükümler, ihlali sayılmayan haller ve ihlali halinde uygulanacak yaptırımlar başta Bankacılık Kanunu olmak üzere farklı düzenlemeler tarafından belirlenmiştir. Bankaların birer güven kuruluşu olmaları doğrultusunda bankalara ait sır niteliğindeki bilgi ve belgelerin korunması, toplum nezdinde banka itibarı ve müşterinin bankaya olan güveninin devamı açısından sürekli biçimde gereklidir.
Özet (Çeviri)
Recognition and protection of confidientality as a right in respect of the relations between the individuals within each other and with the state are essentials of human rights. Confidentially right should be evaluated as a concept which accomadates both positive and negative obligations in itself, meaning;doing and refraining from doing certain things.Non compliance with these obligations will give rise to formation offence inevitably. The principle of“tax confidentiality”aims to further develop the trust relationship between state and citizens thus increasing tax efficiency. The parties which have to comply with the terms of“tax confidentiality”, determination of penal trials in case of violations of“tax confidentiality”are defined in Tax Procedural Law. Regarding the banks, the major actors of financial and economic transactions;protection of secrecies originating from their internal structures have great importance.Regulations regarding protection of banking secresies, reasons out of invasion and penalties in case of violations are defined in Banking Law and other laws. Since banks are trust corporations, protection of banking secrecies under all circumstances and continiously is essential for their respectibility in the society.