Prim ödeme yükümlülüğüne aykırılığın hukuki sonuçları
The legal consequences of breach of obligation to pay premium
  1. Tez No: 361848
  2. Yazar: EBRU KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEVİL ALPAGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Primler, Kanuni Temsilciler, Sorumluluk, Limited Ortaklık Ortakları, Kamu Alacakları, Contributions, Legal Representatives, Responsibility, Limited Company Partners, Public Receivables
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Sosyal güvenlik sistemimizin temel öğelerinden biri sosyal sigorta primleridir. Sistemin sürdürebilirliği açısından primlerin tahsili önem arz etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçe açıklarının artmasıyla bu husus günümüzde daha da önemli hale gelmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88. maddesinde yer alan düzenleme gereğince, Kurumun prim alacakları hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uygulanmaktadır. Bu çalışmada 5510 sayılı Kanun ve 6183 sayılı Kanun başta olmak üzere mevzuat ve yargı kararları çerçevesinde, prim kavramı, primlerin ödenmemesi halinde uygulanacak yaptırımlar ve sorumlu tutulacak kişiler açısından inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the crucial elements of the social security system is social security premiums. Collecting these contributions is crucial in terms of sustainability of the social security system. Since the increase in Social Security Institution (SGK) `s budget deficit, this issue has become more vital. According to the article 88 of the Social İnsurances and General Health Insurance Act No. 5510, the Act No. 6183 on collection procedure of public receivables is executed about SGK`s receivable premiums.In this study, premium concept, sanctions which are carried out in case of absent payment and people who are accountable are examined ground on legislations especially the Act No. 5510 and 6183 and judicial decisions.