Bilişim hukukunda çocuğun dijital haklarının sosyal medyada korunması
Protection of digital rights of the children in social media within the scope of information technology law
  1. Tez No: 885038
  2. Yazar: ALARA NAZ GÖNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Sosyal Medya, Sosyal Medya Hukuku, Dijital Hak, Çocuğun Mahremiyeit, Çocuğun Kişilik Hakkı, Çocuğun Kişisel Verileri, Paylaşım Ebeveynliği, Siber Zorbalık, Child, Rights of the Child, Social Media, Social Media Law, Digital Rights, Privacy of the Child, Right of Personality of the Child, Personal Data of the Child, Sharenting, Cyber Bullying
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte bilişim sistemlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Sosyal medya kullanımı da artmaya başladıkça iletişim ve paylaşım biçimleri ağırlıklı olarak dijital ortamda gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Kullanıcılar fotoğraf, video, ses ve metin paylaşımı gerçekleştirirken başka kişilerin kişilik hakkı veya kişisel verileri zedelenebilmektedir. Bu bağlamda çocuklar da tehlike altındadır. Zira çocuklar üçüncü kişilerden gelen siber zorbalık ve istismar gibi tehlikelere maruz kalabilmektedir. Ebeveynler de çocuklarının kişisel verilerini sosyal medyada paylaşarak paylaşım ebeveynliği gerçekleştirmektedirler. Bu gerekçelerle çocukların sosyal medyada korunma gereksinimi olduğu açıktır. Çocukların kişilik haklarının korunabilmesi açısından Türk Medeni Kanunu'nda öngörülen koruyucu davalar bulunmaktadır. Bununla birlikte“Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”bağlamında korumaya başvurulması da mümkündür. 5651 sayılı“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”ile öngörülen düzenlemelere başvurulması da mümkün bulunmaktadır. Avrupa Birliği hukukunda“Genel Veri Koruma Tüzüğü”(GDPR) uyarınca çocukların kişisel verileri korunmaktadır. İngiltere'de yürürlükte olan“Veri Koruma Tüzüğü”ile koruma sağlanırken Almanya'da“Federal Veri Koruma Tüzüğü”yürürlüktedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise“Çocukların Çevrimiçi Platformlarda Mahremiyetinin Korunmasına İlişkin Kanun”kabul edilmiştir. Bu çalışmada çocukların dijital hakları kapsamında kişilik hakları ile kişisel verilerinin sosyal medyada korunmasının yolları Türk hukukunda ve mukayeseli hukukta incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of information systems has become widespread since the technological developments has increased. As the social media usage began to increase, methods of communication and sharing began to be carried out predominantly in the digital environment. The rights of personality and privacy of the people may be harmed when users share photos, videos, audio and texts. Within this context, children are also at risk since children may be exposed to dangers such as cyber bullying and abuse from third parties. Parents also engage in sharenting activities by sharing the personal data of their children on social media platforms. For these reasons, it is clear that children need protection on social media. There are protective cases stipulated in the Turkish Civil Code in order to protect the personal rights of the children. However, it is also possible to apply for protection within the confines of the Personal Data Protection Law. It is also possible to apply to the regulations stipulated by the Law No. 5651 on the Regulation of Publications Made on the Internet and Combating Crimes Committed through These Publications. In accordance with the“General Data Protection Regulation in European Union Law”, children's personal data is protected. Protection is provided by the Data Protection Act in force in the United Kingdom, while the Federal Data Protection Regulation is in force in Germany. In the United States,“Children's Online Privacy Protection Act”has been adopted. In this study, personal rights within the confines of children's digital rights and the ways of protecting their personal data on social media were examined in Turkish law and comparative law.