Kara Çelebi Muhammed et-Tîrevî'nin Fâtiha Suresi tefsiri (Tahkik ve Tahlil)
Kara Çelebi Muhammed et-Tîrevî's tafsir of Surah al-Fâtiha (Edition criticism and Analysis)
- Tez No: 361862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN GÖKKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kara Çelebi, Tirevî, Tefsir, Fatiha, Osmanlı, Halvetiyye, Kara Çelebi, Thirevî, Interpretation, Ottoman, Fâtiha, Khalwatiyya
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Kara Çelebi'nin Fatiha Suresi tefsirini konu edindiğimiz tezimiz bir giriş, üç bölüm ve tahkikli metinden oluşmaktadır. Girişte, tezin amacı, muhtevası, literatür taraması, metodu ve kaynakları hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde, Kara Çelebi'nin yaşamış olduğu XVI. yüzyılda Osmanlı toplumunda tefsir ilminin yeri ve bu yüzyılda yazılmış Fâtiha Suresi tefsirleri hakkında bilgiler verildi. İkinci bölümde, Kara Çelebi'nin yaşadığı dönem, hayatı, ilmî şahsiyeti, tasavvuf silsilesi ve eserlerinden bahsedildi. Üçüncü bölümde, Fatiha Suresi tefsiri nüshaları tanıtılıp müellife isnadı, muhtevası hakkında bilgiler verildi. Son olarak tahkikli metninde uygulanan metoda işaret edildi. Tahkikli metinde ise eserin tahkik kurallarına uygun rahat okunup anlaşılabilir bir metni ortaya konmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this research, Kara Çelebi's tafsir of surah al-Fâtiha is mentioned and the study is composed of one introduction, three parts and a scrutiny text. In the introduction part, the informations provided about the aim of the research, the methods that used, literature review, and its content. In the first part, the informations provided about the science of tafsir in Ottoman Society at the age of XVI, when Kara Çelebi is during his lifetime and tafsirs of Surah al-Fâtiha, which are written at that time. In the second part, Kara Çelebi's lifetime, his personality, his studies and works of art are mentioned. In the third part, the copy of the tafsir of Surah al-Fâtiha is presented and the informations provided about the state of belongings and its content. Eventually, the method is indicated which is used in the scrutiny text. Finally, in the scrutiny text, the study is tried to be rendered perceptible, legible and proper for the rules of scrutiny.