Türkiye'nin mülki idare sisteminde merkeziyetçiliğin inşaası (1923-1949)
Construction of centralization in the Turkey's civil administration system (1923- 1949)
- Tez No: 361865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL ŞİNİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mülki idare sistemi, merkeziyetçilik, ademi merkeziyetçilik, Civil administration system, centralization, decentralization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye'de Cumhuriyet yönetiminin kurulması ile birlikte yaşanan devrimler, devletin toprak üzerindeki yapılanmasını da değiştirmiştir. Osmanlı Devleti'nden devralınan miras, Cumhuriyet Dönemi mülki idare sisteminin oluşması konusunda önemli bir birikim sağlamıştır. Bu süreçte devlet merkeziyetçilik yönünde örgütlenirken, bu yapıyı sağlayabilmek için merkezi yönetimin taşra örgütüne özel bir görev yüklenmiştir. Bu anlamda 1929 tarihli Vilayet İdaresi Kanunu ile 1949 tarihli İl İdaresi Kanunu bu süreçte yapılan en önemli düzenlemelerdir. Bu bağlamda tez, 1923 ve 1949 yılları arasında devletin toprak üzerinde nasıl örgütlendiği, neden öyle örgütlendiği ve bu örgütlenmenin hangi dinamiklerin etkisi ile şekillendiği sorularına cevap arama amaçlı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The revolution in Turkey with the establishment of the Republic changed the territorial organization of the state. The inheritance from the Ottoman Empire supplies an important accumulation for the formation of the Republican era civil administration system. In this process, the state, while organizing the direction of centralization, provincial organization has installed a special task by the central government to provide centralized structure. In this sense, The 1929 Provincial Administration Law and the 1949 Provincial Administration Law are the most important regulations made in this process. In this context, this thesis is prepared to find answer question: The state How was organized on land between 1923 and 1949? Why was organized like this and Which dynamics have shaped this organization.