Toplumsal cinsiyet gerilimleri üzerinden feminizmi tartışmak
Discussing feminism on gender tensions
- Tez No: 361896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKÜF KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Queer Kuram, Feminism, Gender, Queer Theory
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Toplumsal cinsiyet, kadınlar ile erkekler arasındaki farklılıkların toplumsal düzlemde inşa edilmiş yönlerine dikkat çeken bir kavramdır. Erkekliğin ve kadınlığın kültürel olarak öğretildiği toplumlarda, fiziksel güç olarak zayıf olan kadın ikincilleştirilmiş, ezilmiş ve yok sayılmıştır. Toplumsal olarak aynı statüye sahip olmayan kadınlar ise birbirinden farklı konularda mağdur edilmişlerdir. Heterojen yapıya sahip olan ve farklı hususlarda ezilen kadınların ihtiyaçlarına binaen farklı feminizm türleri türemiştir. Problemler çeşitlendikçe çeşitlenen feminizm ilk dönemlerdekinden farklı perspektifle olaylara yaklaşmıştır. Feminizmin eksikliklerine vurgu yapan bakış açıları ise yepyeni kuramların oluşumuna zemin hazırlamıştır. Çalışmada toplumsal cinsiyet kavramı temelinde kadın ve erkeklere öğretilen toplumsal rollerin, cinsiyetin bir parçası olarak algılanmasından kaynaklanan sosyal problemlere çözüm sunma amacı güden feminist epistemoloji irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın neticesinde vardığımız sonuca göre tarihsel süreç içerisinde, dönemin koşullarına göre kendini revize eden feminizmin“çoğulculuk”vurgusundan ilham alıp, feminizmin eksikliklerinin eleştirisiyle gündeme damgasını vuran yepyeni bir kuram –Queer Kuram– ile tanışmaktayız. Bu araştırmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gender is a concept, which draws the differences between women and men, to the social plane. Masculinity and femininity as culturally taught in societies where women's accepted as a weak physical strength, subordinated, groomed, and was ignored. Socially, women, do not have the same status, have been victimized in different topics. Oppressed women, having heterogeneous structure and different needs, in matters of virtue derives from different kinds of feminism. As the problems diversified, diverse feminism approach the events differently from that of the first period. Perspectives that focus on feminism defectiveness paved the way for the formation of the new theories. In the study on the basis of gender concepts taught to the social roles of men and women, which is perceived as a part of gender, offer solutions to social problems arising from the feminist epistemology has been explicated. As a result of research of our conclusions in the historical process, which revises itself according to the circumstances of feminism inspired of“pluralism”, the Queer Theory marked as a being the new theory, gives the lack of criticism of feminism, on the agenda. In this study literatüre survey method is used.