Ali Şeriati'nin sosyoloji anlayışı
Ali Shari̇ati̇'s sociology perspective
  1. Tez No: 361897
  2. Yazar: ÜMİT ÖZCOŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Şeraiti, Sosyoloji, İdeoloji, Ulema, Aydın, Ali Shariati, Sociology, Ideology, Ulama, Intellectual
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada İslamcı bir aydın olarak, Batılı-Modern bilim anlayışına eleştirel bir yaklaşım sergileyen Ali Şeriati'nin düşünce yapısı incelenmiştir. 20. yüzyılda İslamcı teorisyenler arasında kendine has özellikleri ile ön plana çıkan Şeriati, başta kendi ülkesi İran olmak üzere, İslam Dünyasında etkili olmuş bir aydındır. Bu çalışmada, öncelikle Şeriati'nin biyografisi üzerinde durulmuş ardından, 1978'den itibaren Türkçe 'ye tercüme edilen eserleri üzerinden, anlayışı, sosyolojik yaklaşımları ve eserlerinde öne çıkan metaforik kavramlar incelenmiştir. Son olarak; bir düşünce adamı ve sosyolog olarak düşüncelerinin değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work the thought of Ali Shariati, the Islamic scholar who had a critical approach towards western-modern scientific understanding, was analyzed. Ali Shariati had great effects on Islamic world, at first in his country Iran. Shariati has a special place among Islamic scholars of 20th century with his own specialities. In this work at first it has been focused on the biography of Shariati. Later, upon his works translated to Turkish from 1980 till today; his thought, sociological approaches and dominant metaphorical concepts of his works analyzed. Finally, his ideas as an intellectual and sociologist were analyzed.