Lise öğrencilerinin zorbalık düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Some variables of high school students with respect to the investigation of the level of bullying
  1. Tez No: 361924
  2. Yazar: ENGİN DİLMAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bullying, Types of Bullying, Aggression, School Violence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmada Zonguldak il merkezindeki 9 liseden toplanan verilerle lise öğrencilerinin,“Akran Zorbalığı Tanı Ölçeği”Zorba ve Kurban ölçümlerinin öğrenim gördükleri okula, cinsiyete, yaşa, anne ve babanın eğitim düzeyine, akademik başarılarına, aile içinde şiddet kullanımına ve anne babanın okula gelme sıklığına göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Zonguldak il merkezindeki 9 farklı lisede öğrenim görmekte olan 596 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma 2012-2013 öğretim yılı bahar döneminde yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin kişisel özelliklerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ile Genç (2007) tarafından geliştirilen Akran Zorbalığı Tanı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırmada hata payı .05 olarak kabul edilmiştir. Anahtar Kelimler: Zorbalık, Zorbalık Türü, Saldırganlık, Okul ġiddeti
Özet (Çeviri)
This study consist of 596 students from 9 different high school and aims to show if; the school they attend, gender, age, the education level of their parents, academic achievement, violence within the family and the frequency of the parents' coming to school has any effect in their“Bullying Scale”. This study was conducted during the spring term of 2012-2013 academic year. To determine the characteristics of the students the“Personal Information Form”developed by the researcher and the“Bullying Diagnostic Scale”developed by Genç (2007) was used. For the analysis of the data the nonparametric statistical methods of Mann Whitney U and Kruskal Wallis H Test was used. In the research the significance level was accepted .05.