Bazı demografik değişkenlere göre ergenlerin zorbalık eğilimleri ve zorbalıkla başetme düzeyleri
Adolescents' bullying tendencies and coping levels according to demographic variables'
  1. Tez No: 867591
  2. Yazar: HATİCE BAŞKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zorbalık, akran zorbalığı, zorbalık eğilimi, zorbalıkla baş etme düzeyi, Bullying, peer bullying, bullying tendency, coping level with bullying
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada ergenlerin zorbalık eğilimleri ve zorbalıkla baş etme düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, yaşları 14 ile 17 arasında değişen Konya ilinde yaşayan 1660 lise öğrencisi oluşturmuştur. Ergenlerin zorbalık eğilimlerini belirlemek amacıyla“Zorbalık Eğilimi Ölçeği”, zorbalıkla baş etme düzeylerini ölçmek amacıyla“Zorbalıkla Baş etme Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanmış olan ve demografik bilgilere ulaşmayı amaçlayan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; ergenlerin cinsiyet, okul başarısı, sınıf düzeyi ve yaşına göre zorbalıkla baş etme düzeylerini incelendiğinde sadece cinsiyet değişkenine göre anlamlı fark bulunmuştur. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre zorbalıkla başetme puanlarının aritmetik ortalamasının daha yüksek olduğu görülmektedir. Ergenlerin okul başarısı, sınıf düzeyi ve yaş açısından zorbalıkla başetme puanları aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Zorbalık eğilimi düzeyleri incelendiğinde yalnızca cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunmuş, diğer değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine adolescents' bullying tendencies and levels of coping with bullying according to certain demographic variables. The sample of the study consisted of 1660 high school students aged between 14 and 17 residing in the Konya province. The“Bullying Tendency Scale”was utilized to determine adolescents' bullying tendencies, while the“Coping with Bullying Scale”was employed to measure their coping levels with bullying. Additionally, a“Personal Information Form”prepared by the researcher was used to gather demographic information According to the findings of the study, when examining adolescents' coping levels with bullying based on gender, academic success, grade level, and age, a significant difference was found only with respect to the gender variable. It was observed that female students had higher arithmetic mean scores in coping with bullying compared to male students. No significant differences were found in coping scores for bullying among adolescents concerning academic success, grade level, and age. When examining bullying tendency levels, a significant difference was found only based on the gender variable, while no significant differences were found among the other variables.