Connotations of furniture from art nouveau Scotland to contemporary Turkey: Mackintosh's ladderback chair
Art nouveau İskoçya'sından günümüz Türkiye'sine mobilyada anlam değişimleri: Mackintosh'un yüksek arkalıklı sandalyesi
- Tez No: 36198
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mobilya, Makintosh, Yüksek Arkalıkli Sandalye, Çağdaş îç Mekanlar, Mobilyanın Taşıdığı Anlamlar iv, Furniture, C. R. Mackintosh, Ladderback Chair, Contemporary Interiors, Connotations of Furniture
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET ART NOUVEAU İSKOCYA'SINDAN GÜNÜMÜZ TÜRKİYE'SİNE MOBİLYADA ANLAM DE?İŞİMLERİ: MACKINTOSH'UN YÜKSEK ARKALIKLI SANDALYESİ ESRAGÜRAY İc Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans İkinci Danışman: Nur Altınyıldız Danışman: Doç. Dr. Cengiz Yener Ocak, 1994 Bu tezin amacı, mobilya kavramına ışık tutmak ve buna bağlı olarak tasarımın önemli bir kolunu oluşturan mobilyanın değişen anlamlarına işaret etmektir. Mackintosh'un Yüksek Arkalıklı sandalyesi, klasikleşmiş olmasından dolayı zaman, kültür ve mekan ilişkilerini açıkça ortaya koyan bir araç olarak seçilmiştir. Tasarlandığı dönem ile bugünkü yüklendiği anlamların karşılaşürilmasi; özgün tasarımının arkasındaki nedenleri ortaya koyarken, mekan içindeki yerini belirleyen kavram ve nedenlere değinmeyi hedeflemiştir. Bu nedenden dolayı da, son yıllarda Türkiye'de mobilya üretimini ve seçimini etkileyen ölçütleri de açığa çıkarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONNOTATIONS OF FURNITURE FROM ART NOUVEAU SCOTLAND TO CONTEMPORARY TURKEY: MACKINTOSH'S LADDERBACK CHAIR ESRAGÜRAY M.F.A in Interior Architecture and Environmental Design Co-supervisor: Nur Altinyıldız Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener January, 1994 The aim of this study is to provide insight to the concept of furniture, and its everchanging connotations, as a prominent category of design. In this respect, Mackintosh's Ladderback chair, being renowned as a classic piece, offers the means for description of such transfiguration process through time, culture and place. This comparative study, of its initial context and contemporary implications, intends to reveal the reasons of its esoteric composition as well as Hie meanings and intentions for its selection within contemporary interiors. Thus, this aspect will also bring forth tendencies regarding furniture production and acquisition in Turkey, particularly after the 80's.