György Ligeti'nin orkestra eseri Lontano'nun 20. yy. sonlarına ait kompozisyon teknikleri ve müzik dilinin incelenmesi
The analysis of György Ligeti's orchestral lontano according to compositional techniques and musical language belonging to the late 20th century
  1. Tez No: 362601
  2. Yazar: ÖZGE IŞIKSALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ligeti, ses-yığını, tınısal-dönüşüm, analiz, Ligeti, sound-mass, timbral-modulation, analyze
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kompozisyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Geç dönem 20. yy. bestecilerinin en önemlilerinden biri olarak görülen György Ligeti, haklı ününü Apparitions, Atmospheres ve Lontano gibi kütlese“ses-yığınları”stilinde yazdığı eserler ile elde etmiştir. Bu çalışmalar orkestral salkımları ön plana almak yerine melodi, armoni ve ritim gibi“geleneksel”müzikal parametreleri minimize ederek“tını”yı bir kompozisyon konusu olarak önermektedir. Bu çalışmanın öncelikli amacı, Lontano'nun kütlesel“ses-yığınları”stilindeki yapısını, bestecinin kendi sözleriyle, eserin temel paradoksunun“ Polifoni yazılır, armoni duyulur”ikilemine uygun olarak açıklamaktır. Bu bağlamda Lontano ve Ligeti'nin müziği hakkında kaynak kitaplara ve akademik araştırma materyallerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Fakat Türkçe yazılmış kaynaklar ve akademik araştırma materyallerinin eksikliği dolayısıyla bu çalışmayı desteklemek için yabancı dildeki araştırma ve makalelerden yararlanılmıştır. Bu tez, çalışma ve değerlendirme açısından Lontano'yu üç kısma bölmektedir. Her kısım kendi içerisinde dikey ve yatay kompozisyon parametreleri ve Lontano'nun yapısal anlamdaki analizini içerir. Tüm kaynakların ve eserin kendisinin incelenmesi sonucunda elde edilen temel bulgu, kompozisyonal bir süreç olarak Lontano'daki“ses-yığınları”stiline Ligeti'nin polifonik yapılar aracılığıyla ulaştığıdır. Bu durumun algı üzerindeki sonucu ise“ses-yığınları”ile sağlanan“Tınısal Dönüşüm”dür.
Özet (Çeviri)
Considered one of the most important composers in late twentieth century, György Ligeti gained renown for his“sound mass”style, exemplified in works such as Apparitions, Atmospheres and Lontano. These works minimize the“traditional”musical parameters such as melody, harmony and rhythm instead foregrounding orchestral clusters and thus suggesting that timbre is the central compositional issue. The initial aim of this thesis is to explain the structure of Lontano's sound mass style as the composer himself has said, the central paradox of the work is that“Polyphony is written harmony is heard.”In this context, resource books and academic research materials about Lontano and Ligeti's music were tried to be achieved. However due to deficiency of resources and academic research materials on the subject in Turkish written sources, research materials and articles in other languages were used to support this study. In terms of study and assessment, this thesis divides Lontano in to three sections. Each section includes the analysis of vertical and horizontal compositional parameters and constructional means of Lontano. Through analyzing all the material of resource and the work itself the main ascertainment of this thesis is the term of“sound mass”style in Lontano as a compositional process which Ligeti achieved by the polyphonic structures. The resultant perception is“Timbral Modulation”with“Sound Mass”.