Evaluation of the Golfied-Quandt test and alternatives
- Tez No: 36273
- Danışmanlar: PROF.DR. ASAD ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Heteroskedastisite, doğrusal regresyon modeli, Goldfeld Quandt testi, sıkılık ölçümü, Likelihood Ratio testi, Monte Çarlo metodlan, Kullback-Liebler Uzaklığı. iv, Heteroskedasticity, linear regression model, Goldfeld-Quandt test, stringency measure, Likelihood Ratio test, Monte Carlo methods, Kullback- Liebler Distance. m
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET KÜREM TOMAK Yüksek Lisans Tezi, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asad Zaman Haziran 1994 Bu çalışmada, doğrusal regresyon modelinde heteroskedastisite durumu nun test edilmesinde sık kullanılan Goldfeld-Quandt testi değerlendirilmektedir. Testler için gerekli veri uzayının büyüklüğü azaltılmıştır. Daha sonra Like lihood Ratio ve Goldfeld-Quandt testlerinin performansları sıkılık ölçüsü kullanılarak karşılaştırılmıştır. Likelihood Ratio testi hesaplanırken anali tik olarak yazılamayan dağılım fonksiyonu problemi, Monte Carlo metodlan kullanılarak çözülmüştür. Hemen hemen bütün durumlarda Likelihood Ratio testinin Goldfeld-Quandt, testinden daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KEREM TOMAK MA in Economics Supervisor: Prof. Dr. Asad Zaman June 1994 In this study, the widely used Goldfeld-Quandt test for heteroskedasticity in the linear regression model is evaluated. We reduce the dimension of the data space that is needed for the computation of the tests. We then compare the performances of the Likelihood Ratio and the Goldfeld-Quandt tests by using stringency measure. The problem of analytically non- tractable distribution function in the case of the Likelihood Ratio test is overcome by employing Monte Carlo methods. It is observed that the Likelihood Ratio test is better in most of the cases than the Goldfeld-Quandt test.