Evaluation of the probabilities of aircraft crash on Akkuyu and Sinop nuclear power plants in Turkey
- Tez No: 8235
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Safety Analysis of Nuclear Power Plants, Aircraft Hazards, Aircraft Crash Probability
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
TÜRKİYE'DEKİ AKKUYU VE SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ ÜZERİNE UÇAK DÜŞME OLASILI?ININ DE?ERLENDİRİLMESİ Işık ER Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Nükleer Mühendislik Programı, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Faruk ARINÇ 103 sayfa, Aralık 1989 ÖZET Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki Akkuyu-Nükleer Enerji Santralı ile Sinop-Nükleer Enerji Santrali üzerine uçak düşme olasılığının değerlendirilmesidir. Hava hatlarının, hava alanlarının, hava üslerinin yakınlığından dolayı ve hava alanlarıyla, hava üslerindeki uçak hareketlerinden dolayı uçakların neden olduğu tehlikelerin analizi dikkatlice incelendi. Akkuyu ve Sinop Nükleer Enerji Santrallarine uçakların çarpma olasılıklarını saptamak için bu çalışmada yöresel (sivil ve askeri) veriler kullanıldı. Gerekli veriler Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığından, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünden elde edildi. Uçak kaza olasılıklarını hesaplamak için düz uçuş hava hatları, hava alanları ve hava üsleriyle ilgili en yeni formüller kullanıldı. Hesaplamalar dan sonra elde edilen olasılık değerleri uçak kazaları için“yeterince düşük”olasılık seviyesi olarak kabul edilen KorumaOlasılık Seviyesiyle mukayese edildiler. Akkuyu ve Sinop Enerji Santralleri için elde edilen uçak kaza olasılıkları Koruma Olasılık Seviyesinden daha azdır ve hem de güvenilirdir. Bundan dolayı, Akkuyu ve Sinop Nükleer Enerji Santralleri için uçak kazaları nedeniyle tehlikenin olmadığı saptandı. Anahtar kelimeler :
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE PROBABILITIES OF AIRCRAFT CRASH ON AKKUYU AND SÎNOP NUCLEAR POWER PLANTS IN TURKEY Işık ER Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering Nuclear Engineering Programme, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Faruk ARINÇ 103 pages, December 1989 ABSTRACT The main purpose of this study is to evaluate the probabilities of aircraft crash on Akkuyu-Nuclear Power Plant and Sinop-Nuclear Power Plant in Turkey. Analysis of the hazards caused by aircraft was examined carefully for hazards resulting from the proximity of airlanes, airports, airbases and hazards resulting from aircraft movements at airports, airbases, respectively. The local data (civil and military) were used in this study to establish the probabilities of aircraft hitting the Akkuyu and Sinop Nuclear Power Plants. The required data were obtained from Turkish Air Force Commandership, General Directorate of Civil Aviation and General Directory of State Airports Authority. The newest formulae related to straight flight paths, airports and airbases were used to calculate the aircraft crash probabilities. After calculations, the obtained probability values were compared with the Screening Probability Level which is accepted as the“sufficiently low”probability level for aircraft 111accidents. The obtained aircraft crash probabilities for the Akkuyu and Sinop Nuclear Power Plants are less than Screening Probability Level and are also reliable. Therefore, no hazards due to aircraft accidents has been established for the Akkuyu and Sinop Nuclear Power Plants in Turkey.