Ebenus L. türlerinin tohum yağlarının yağ asitlerinin belirlenmesi
Determination of the seed oil composidons of Ebenus L. speci̇es
- Tez No: 362927
- Danışmanlar: PROF. DR. K. HÜSNÜ CAN BAŞER, YRD. DOÇ. DR. NEZİHE AZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Leguminosae, Ebenus, E. plumosa var. plumosa, E. plumosa var. speciosa, E. macrophylla, E. barbigera, E. reesei var. reesei, E. reesei var. minor, E. haussknectii, E. depressa, E. bourgaei, E. cappadocica, E. boissieri, E. longipes, E. hirsuta, E. laguroides, E. pisidica, tohum yağı, yağ asidi, palmitik asit, linoleik asit, oleik asit, linolenik asit, stearik asit, Leguminosae, Ebenus, E. plumosa var. plumosa, E. plumosa var. speciosa, E. macrophylla, E. barbigera, E. reesei var. reesei, E. reesei var. minor, E. haussknechtii, E. depressa, E. bourgaei, E. cappadocica, E. boissieri, E. longipes, E. hirsuta, E. laguroides, E. pisidica, seed oil, fatty acid, palmitic acid, linoleic acid, linolenic acid, stearic acid
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, ülkemizin endemik bitkilerinden 15 Ebenus taksonuna ait tohumlann yağ asidi bileşimleri araştınlmıştır. Tohum yağlan, Soxhlet ekstrak:siyonu ile ve hekzan kullanılarak elde edilmiştir. Yağ E. barbigera (%13.0) da en yüksek, E. plumosa var. plumosa (%4.0) da en yüksek oranda bulunmuştur. Yağ asitleri, metil esterlerine dönüştürülerek GC/MS'te analiz edilmiştir. Bütün türlerde linoleik asit (%42.8-55.6), palmitik asit (%13.8-23.6) ve oleik asit (%15.9-23.6) ana bileşikler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Oil yields and compositions from seeds of 15 Ebenus taxa endemic grown in Turkey were investigated. Seed oils were obtained by Soxhlet extraction using hexane. The seeds of E. barbigera showed the highest (13.0%) while E. plumosa var. plumosa showed the lowest ( 4. 0%) yield of o il among the 15 taxa investigated. Fatty acids in the oils were converted to methyl esters prior to analysis by GS/MS. Linoleic acid (42.8~55.56%), palmitic acid (13.8-23.6%), oleic acid (15.9-23.6 %) are the main fatty acid components of all the species.