Lâmi'î Çelebi'nin Şevâhidü'n-nübüvve Tercümesi: İnceleme-tenkitli metin-dizin
Lâmi'î Çelebi's Şevâhidü'n-nübüvve Translation: Review-critical edition-index
  1. Tez No: 362969
  2. Yazar: ERDEM CAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM CEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Lâmi„î Çelebi, Abdurrahmân-ı Câmî, ġevâhidü‟n-nübüvve, Delâ‟ilü‟n-nübüvve, Siyer, Tercüme, Hz. Muhammad, Lâmi„î Çelebi, Abdurrahmân-ı Jâmî, ġevâhidü‟n-nübüvve, Delâ‟ilü‟n-nübüvve, Prophetic Biography, Translation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 652
Özet
Şevâhidü'n-nübüvve, Molla Abdurrahmân-ı Câmî'nin Hz. Muhammed'in peygamberlik delillerini anlattığı kitabıdır. Bu çalışmanın esasını oluşturan eserse, Molla Câmî'nin Şevâhidü'n-nübüvve'sinin Lâmi'î Çelebi tarafından bazı ilâvelerle birlikte Türkçeye çevrilmiş hâlidir. Lâmi'î Çelebi, Farsçadan tercüme ettiği kitabı çeşitli ayet, hadis, rivayet, manzume ve peygamberliğin delili kabul ettiği bazı yeni bölümlerin ilâvesiyle zenginleştirmiştir. Bu çalışma esas olarak, toplamda dört nüshadan hareketle eserin tenkitli metnini ortaya koymak maksadıyla hazırlanmıştır. Yine bu çalışma kapsamında Hz. Muhammed'in peygamberliğini anlatan türler ele alınıp incelenmiş; Abdurrahmân-ı Câmî ile Lâmi'î Çelebi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Şevâhidü'n-nübüvve'nin ayrıntılı incelemesi yapılmış ve özel isimler indeksi hazırlanarak ilim dünyasının istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Şevâhidü'n-nübüvve is the book of Mollah Abdurrahmân-ı Jâmî who describes the Prophet Muhammad's evidences of prophedhood. The base of this work is the handiwork of Mollah Jâmî's Şevâhidü'n-nübüvve which was translated into Turkish with some supplements by Lâmi'î Çelebi. Lâmi'î Çelebi was translated the book from the persian language and he enriched the work by adding some hadiths, verses of Koran, poems and other sections that was approved of evidences of being prophet. As a matter of fact, this work prepared, beginning with totally four dittos, for the purpose of the critical review of the original handiwork. Also within the study of this work,other some types that narrate the prophethood of Muhammad were searched and given information about the lifes and the works of Abdurrahmân-ı Jâmî and Lami'î Çelebi. In addition, in this work a careful study of Şevâhidü'n-nübüvve and index of special nouns were prepared and presented to the use of scholarship society.