Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e Turgutlu: 1839-1908
From administrative reforms to The Second Constitutional Monarchy Turgutlu: 1839-1908
- Tez No: 362968
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TEPEKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Turgutlu, Kasaba, Tanzimat, Meşrutiyet, Kasaba Demiryolu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Çalışma konumuz, 1839-1908 yılları arasındaki dönem dâhilinde, Osmanlı Devleti'nin yapısını önemli ölçüde etkileyen Tanzimat'ın ilanı ile II. Meşrutiyet idaresi arasındaki modernleşme sürecinin, Turgutlu ölçeğinde yansımalarını ve izdüşümlerini kapsamaktadır. Şehrin bulunduğu coğrafyanın ve dönemin gelişmelerinin, Turgutlu'ya yaptığı etkiler, bilhassa nüfus ve iktisadi yapı üzerindeki değişmeler çalışmamızda ele alınmıştır. Kaza'da, nüfusun doğal seyri dışında hızla artması, tarım ürünlerinde pamuk ve üzümün, hububata nazaran daha çok ekim alanı olarak tercih edilmesi, küçük ölçekli işletme sayısında artış ve fabrikaların kurulmaya başlama süreci, eserde ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu süreçte Turgutlu'nun, bir köyden tam anlamıyla bir“Kaza”hüviyetine kavuşması, idari yapının dönemin usulüne göre teşekkül etmesi, gayrimüslim nüfusun genel nüfus içerisindeki yerinin, sadece oran bakımından değil, sosyal ve iktisadi hayattaki etkisine göre de arttırması ve 1866 yılında şehre demiryolunun gelmesinin, Turgutlu'ya etkileri değerlendirilmiştir. Kısacası bu çalışmada, Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e (1839-1908) kadar geçen süre içerisinde Turgutlu'nun sosyal, ekonomik, idarî ve demografik yapısı işlenmiştir. Şehrin nüfusu, dinî yapısı, meslekî teşekkülleri, eğitim ve kültürel yapısı, tarım, hayvancılık, ticaret, sanayi gibi iktisadî yapısını oluşturan unsurları, idarî teşkilâtı ve yönetim evreleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study topic involves the process of modernisation between the announcement of administrative reforms (Tanzimat) and admisnistration of contitutional monarchy (Meşrutiyet) which importantly infuenced the structure of Ottoman Empire between the years 1839 and 1908. We handled this modernisation process's reflections and projections from the point of Turgutlu. The influences that the geographical location and developments of the term done to Turgutlu were shown mostly by the changes of demographical and economical structure. The unexpectedly increase of the population in the town, the preferance of growing cotton and grape instead of grain, the increase on the number of small business enterprises and establisments of the factories come across to this term and the reasons to all these are tried to be explained in detail. In this process, Turgutlu has become a complete town from a village, the administrative structure were formed according to the term's procedure and the population of the non-Muslim people increased not only from the point of proportion but also from the point of the social and economical life and the arrival of the railroad to the city in 1866, the effects were evaluated to Turgutlu. In brief, in this study, the social, economical, administrative and demographical structure of Turgutlu during the period starting from administrative reforms (Tanzimat) until to the second constitutional monarchy (Meşrutiyet) (1839-1908) has been handled. The population of the town, the religous structure, professional elements, educational and cultural structure, the economical situation of agriculture, stock raising, trade and industry, the administrative organization, sections and the management terms have also been tried to be explained. Key words : Turgutlu, town, administrative reforms (Tanzimat) constitutional monarchy (meşrutiyet), the town's railway.