1946-1960 yılları arası Kars'ta siyasi ve sosyal hayat
Between the years 1946-1960, political and social life in Kars
- Tez No: 362985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Ekonomi, Kültür, Democratic Party, Republican People's Party, Economy, Culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 503
Özet
Soğuk Savaş dönemi olarak adlandırılan dönemde Sovyetlerin, Kars-Ardahan ve Boğazlar üzerindeki istekleri, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye'nin iç ve dış politikasının yönünü tayin etmiştir. Bu istekler karşısında Türkiye'nin kendini güvenceye alabilmek amacıyla Batı blokuna yakınlaşma çabaları ve Batının desteğine olan ihtiyacı, Batı tipi siyasi sisteme geçişinde önemli bir rol oynadı. Bu doğrultuda 7 Ocak 1946 tarihinde kurulan Demokrat Parti, 1960 yılına kadar 16 yıllık süre zarfında Türk siyaset tarihinde baş aktör konumundaydı. Demokrat Parti kurulduktan sonra yapılan dört genel seçimde de Kars'ta CHP galip gelse de, söz konusu dönemlerde Kars'ta önemli gelişmeler yaşandı. İdari yapılanmada yaşanan değişikliklerle beraber, eski yerleşim yerlerinin isimleri yeni Türkçe isimlerle değiştirildi. Bu dönemde Kars'ta sağlık alanında çok ciddi çalışmalar yapıldı, hastane, sağlık merkezleri ve gezici tedavi hizmetlerine büyük önem verildi. Bir diğer önemli gelişme de eğitim alanında oldu. Merkez ve köylerde yeni okullar açılırken ilçelere de ortaokullar inşa edildi. Kars'ın en önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılık konusunda da yeni yatırımlar ve gelişmeler yaşandı. Tarımda makineleşme ve hayvan ıslahı için yatırımlar yapıldı. Basın hayatında da gelişmeler oldu ve 1946-1960 yılları arasında Kars'ta çıkan gazetelerin sayısında büyük bir artış yaşandı. Ayrıca bu yıllar arasında Kars'ta Hürriyet Partisi, Millet Partisi ve Cumhuriyetçi Millet Partisi teşkilatları kuruldu ve bu partiler seçimlere iştirak etti. Fakat dört genel seçimde de milletvekili seçimlerini Kars'ta CHP tek başına kazandı. Belediye, il genel meclisi ve muhtarlık seçimleri ise DP ve CHP arasında geçti.
Özet (Çeviri)
Referred as to be the Cold War era of the Soviet Union, the requests on Kars-Ardahan and the Straits, it has been appointed Turkey's domestic and foreign policy after the Second World War. In the face of this request, Turkey's self-assurance in order to achieve rapprochement with the Western block and the need for support of the West, Western-type political system played an important role in the transition. In this direction, the Democratic Party was founded on January 7, 1946, until 1960, a 16-year period was a major player in the Turkish political history. After the foundation of Democratic Party in the four general elections which had been made even if CHP gained in Kars, in the said period, there have been significant developments in Kars point at issue terms in Kars. With the changes that took place in Administrative structure, the names of ancient settlements were replaced with the new Turkish names. During this period in Kars, very serious work was done in the field of health, hospitals, health centers and mobile treatment services were given great importance. Another important development was in the field of education. When new schools were opening in the City center and in the villages middle schools were built in the districts. There have been new investments and developments in Kars, which is one of the most important source of livelihood in farming. For the mechanization of agriculture and animal breeding investments were made. There were developments in the Press life and in Kars between the years 1946-1960, it experienced a large increase in the number of newspapers. Also among this year in Kars Freedom Party, National Party and the Republican National Party organizations were established and these parties participated in the elections. However, in four general elections, the CHP alone won parliamentary elections in Kars. The Municipal, provincial and the district council elections was between the DP and the CHP.