Langston Hughes and the importance of his poetry in the sense of racial discrimination in Harlem Renaissance
Langston Hughes ve onun Harlem Rönesans Dönemindeki ırk ayrımcılığı açısından şiir sanatının önemi
  1. Tez No: 362988
  2. Yazar: ÜMMET KALFAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Irkçılık, Önyargı, Langston Hughes, Harlem Rönesans Dönemi, Şiir, Discrimination, Racism, Prejudice, Langston Hughes, Harlem Renaissance Period, Poetry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin amacı Afrika'dan Amerika'ya göç eden Langston Hughes tarafından, Harlem Rönesansı'nda huzurlu bir toplum oluşturabilmek adına, ırkçılığa, ayrımcılığa ve önyargıya karşı yazılan eserlerde, toplumun ne tür mücadeleler gösterdiğini ortaya koymak ve Hughes'un şiirlerinde bu temaları nasıl kullandığını analiz etmektir. Bu tezde, şairin hayat hikayesinin yanı sıra, şairin eserleri üzerine yapılan eleştiriler, serzenişler ve itirazlar da konu edinilmiştir. Irkçılığın, tarihin eski zamanlarından günümüze kadar toplumda oluşturduğu kargaşayı, şiddeti ve büyük acıyı düşündüğümüzde, insanların renk, ırk, düşünce ve dış görünüş bakımından yargılandığı bir ortamda hayatın ne kadar zor ve yaşanılmaz bir hale geldiği ortaya çıkmaktadır.Toplumda barışı, sevgiyi ve saygıyı oluşturmak için; ırkçılık, ayrımcılık ve önyargının topluma yol açtığı zararlar, bu eserler doğrultusunda dile getirilmiştir. Langston Hughes, dizelerinde“My Dream”olarak adlandırılan hayaliyle öncü olmuştur; beyaz ve siyahi insanların barış içinde yaşayabileceklerini ifade etmiştir. Bu bağlamda, Harlem Rönesans Dönemindeki düşüncelerini ifade ederek ve özellikle şiir sanatını kullanarak, Langston Hughes'un ırk ayrımcılığına karşı açtığı savaşın günümüze kadar uzanan bir boyutu olduğu gözlemlenmektedir. Öte yandan, bu tez, edebi, politik, ekonomik ve diğer birçok kültürel alanda toplumun temsilcisi olarak kendini ırkçılığa ve önyargıya karşı adamış kişilerin sanatı ve eserleri tarafından desteklenmiştir. Özetle, bu çalışmayla, ırkçılığa karşı hem eleştirel, hem de düşündürücü bir bakış açısıyla Harlem Rönesans dönemindeki sanatında, Langston Hughes'un şiirlerinin dizelerindeki verdiği mücadele ırkçılık açısından bu tezde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to show what kind of struggles that a community experienced in the works that are against racism, discrimination and prejudice, which are written by Langston Hughes, who migrated from Africa to America, in order to form a peaceful society in the Harlem Renaissance. And also is to analyse how he used these themes, in his poems. In this thesis; outcry, reproaches and the critiques that are made on the author's work have been obtained along with the author's life story. Considering the fact that chaos, violence and great distress caused by the racism in the society from the ancient times to the present day, it has been come up how life turns tough and uninhabitable in the environment where people are on trial in terms of their colour, race, thought and appearance. In order to build the peace, respect and love in the society, damages to the society that are caused by racism, discrimination and prejudice have been put into words in accordance with these works. Langston Hughes was at the fore for his dream named ''My Dream'' in his verses, and he stated that white and black people can live in peace. In this context, it is observed that the battle against racial discrimination by Langston Hughes, extends to the present day, by showing his views during the Harlem Renaissance and more particularly using his art of poetry. On the other hand, this thesis has been supported by art and the works of the people who devoted themselves against racism and prejudice as the representatives of the society in literary, political, economic, cultural and many other fields. In summary, by means of this thesis, in the verses of his poem, the struggles faced by Langston Hughes both critically and thought-provoking perspective against racism on the artistry of the Harlem Renaissance period has been examined in the sense of racial discrimination in this thesis.