Urartularda dini yapılar
- Tez No: 362987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Urartu, mimari, din, tapınaklar, Urartu, architecture, religion, temples
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Urartu Krallığı'nın, denetlenmesi oldukça zor olan yüksek yaylalar, sıradağlar ve derin vadilerden oluşan Doğu Anadolu ve çevresinde iki yüz yılı aşkın süre boyunca egemenlik sürmüş bir uygarlık olduğunu görmekteyiz. Urartu Krallığı var olduğu çağlarda, çağdaşı olan Asur ile hep bir siyasi mücadele içinde olmuştur ve yaşadıkları bölgelerin coğrafi koşullarından faydalanarak Asur tehlikesine karşı hep güçlü bir savunma göstermiştir. Urartu Krallığının zorlu coğrafi koşulları sebebiyle, Urartu yerleşim merkezleri ve bölgeleri arasında kurulan bağlantıya baktığımızda, Urartu merkezi yönetim sisteminin sürekliliği ve etkinliğinde çok önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. Yüksek dağların arasında bulunan veya yapılan geçitler ve yollar bölgeler arasında kurulan ilişkinin temel unsurlarıdır. Urartularda yeni fethedilen yerlerde imar çalışmaları önemli yer tutmuş ve mimari açıdan kent, kale ve saray gibi yapı kompleksleri kurularak kazanılan bölge yerleşime uygun hale getirilmiştir. Bu kompleks mimari tarzın içinde var olan önemli yapı topluluklarından biri de Urartuların dini tapınım yerleri olan tapınaklar olmuştur. Tapınaklar Urartu dini mimari yapıları içinde en önemli yapılar olup bunların yanında açık hava tapınım yerleri de Urartu dini mimarisi içinde önemli yere sahip mimarlık örnekleridir.
Özet (Çeviri)
We have seen to Kingdom of Urartu is civilization that consist of difficult control high plateaus, a series of mountains, deep valleys and this civilization had been sovereign East Anatolia and around for over two hundred years. Kingdom of Urartu time, this civilization had been political fight with Assyrians and shown that strong defense to Assyrians risk everytime. Because of challenging conditions of Kingdom of Urartu, continuity and effectiveness of Urartu Central Management System has very important point that we have referred Urartu settlement and region. Crossovers and roads between high mountains are basic elements of established between regions. In Urartu, reconstruction studies had been important place and new structure complexes had settled such as castle, city and palace, this region had been suitable residental place. An important building communities of this complex architectural style had been temples of Urartu. Temples had been most important buildings for Urartu, on the other hand, open temples had also been architectural samples for Urartu religious architecture.