Türkiye'de iç göçün sosyo ekonomik nedenleri: Ardahan ili örneği
Socio-economic causes of i̇nternal mi̇grati̇on i̇n Turkey: Example Ardahan
  1. Tez No: 362992
  2. Yazar: YUSUF MURAT KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Migration, Internal migration, Ardahan, Socio-economic, Application
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Göç; içinde, sosyal, ekonomik ve siyasal pek çok farklı süreci kapsayan bir olgudur. Göçte temel olan nokta; kişilerin ikamet ettikleri yeri, düzenlerini arkada bırakıp geçici bir süre veya sürekli olmak üzere farklı bir coğrafyaya yerleşmesidir. Bu çalışmada göç kavramı açılanarak, göçün türleri ve nedenleri üzerinde durulmuş göç teorileri açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama alanı olan Ardahan hakkında bilgi verildikten sonra Ardahan'dan çok fazla göç alan üç büyük şehir olan İstanbul, İzmir ve Bursa'da yapılan toplam 278 anketin analiz sonuçları açıklanmıştır. Anket sonuçları SPSS yardımıyla analiz edilmiş, frekans ve yüzde dağılımı ortaya çıkarılmış, faktör analizi ile üç farklı değişken altında göçün nedenleri toplanmış ve Ki-kare ile değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda göçün nedenleri üç değişken altında toplanabileceği ortaya çıkmıştır. Göç edenler göç etmiş olmaktan dolayı memnundur, göçün altında eğitim, sağlık gibi sosyal nedenler yatmaktadır, göç edenler gelirlerini ve refah seviyelerini arttırmıştır, dolayısıyla daha yüksek bir yaşam standardına kavuşmuştur. İklimin göç etmede önemli bir rolü varken terör Ardahan için bir göç sebebi değildir. Ulaşılan bulgulardan hareketle uygun çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Göç, iç göç, Ardahan, sosyo-ekonomik, uygulama
Özet (Çeviri)
Migration is a fact that includes countless social, economic and political processes. The essential point of the migration is to leave place of the residence of persons also their facilities and settle in a different geographic place temporary or permanently. In recent study, while the concept of migration was described, the migration types and their reasons were explained with immigration theories. The analyze results of 278 questionnaire of İstanbul, İzmir and Bursa, the three major city which is take too much immigration from Ardahan was reported after giving an information about the application field Ardahan. The questionnaire results were analyzed by SPSS, frequencies and percent range was revealed, the causes of migration was collected under three different variable by factor analyzing, and the association of between variables were investigated by Ki-Square analyze. It's demonstrated that the causes of the migration can be collect under three variables according to the obtained results. Immigrants are satisfied because of the migration, social causes such as education and health are the main causes behind the migration, and the immigrants increased their earnings and prosperity, according to these they reach the higher standards of living. While the climate is an important reason of migration, terrorism is not for Ardahan. The appropriate suggestions are tried to be offered due to obtained results.