Didgori Savaşı 1121
Battle of Didgori, 1121
- Tez No: 362995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selçuklu, Gürcü, Didgori, İlgazi, Davit Ağmaşenebeli, Kafkasya, Seljuk, Georgian, Didgori, Ilgazi, Davit Ağmaşenebel, Caucasus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dandanakan savaşıyla birlikte Selçuklu Devleti siyasi arenada kendini kabul ettirip, Ön - Asya'nın siyasetinde hâkimiyet sağlamaya başladıktan sonra artık düzensiz yürüyüşlerden vazgeçilip, daha fazla teşkilatlı bir şekilde batıya yönelme politikasını izlediler. Devletin kurulmasından hemen sonra toplanan kurultayda, yeni devletin temel siyaseti icabı batıya yönelik faaliyetlerini teşkilatlandırmak işini Tuğrul Bey kendi sorumluluğuna almıştı. Tuğrul - Çağrı Beyler ve Alp Arslan İle Güney Kafkasya fetihleri hızlanmış. Güney Kafkasya'da Selçuklu Hâkimiyeti tesis edilmeye başlanmıştır. Selçuklular Güney Kafkasya'da Hâkimiyetini Alp Arslan zamanında sağlamışlardır. Hâkimiyet Melikşah'ın hükümdarlığına dek sürmüştür. Kafkasya, İpek yolunun geçtiği ve Anadolu'ya gerçekleşen göç yollarından olması bölgenin önemini daha da arttırmıştır. Selçukluların, Anadolu fetihlerini sağlamlaştırmak için Kafkasya bölgesini elde tutması gerekmekteydi ve Selçuklu bu hâkimiyetini Irak Selçukluları gibi tabi devletlerle sağlamaktaydı. Didgori Savaşı Selçuklu Gürcü Mücadelelerinin alanını değiştirmiştir. Selçuklu Türkleri savaş öncesi dönemde Kafkasya'nın Güneyine hâkim iken. Yapılan Didgori savaşından sonra. Selçukluların Kafkasya'da ki hâkimiyeti sonlanmış. Selçuklu-Gürcü mücadeleleri Kars-Ani bölgesine kadar çekilmiştir. Asıl önemli sonucu Kafkasya'da Gürcü halkının zihinlerindeki Türk Yenilmezliği sarsılmış. Kafkasya'da Yapılan diğer savaşlara büyük tesiri vardır.
Özet (Çeviri)
With the War of Dandanakan the Seljuk Empire could insinuate himself in the political arena, and after asserting His dominance over the Front - Asia's in the politics, He gave up his irregular movements and started to persue a more organized westward policy. At a congress held immediately after the establishment of the state , Tugrul Bey had taken its responsibility of the basic jobs of organizing its activities to the west for the sake of new state's policy. Tugrul-Çağrı Beyler and Alp Arslan Bey accelerated through the South Caucasus Conquests.The rule of Seljuk began to be established in the South Caucasus. Seljuk dominance in the South Caucasus was achived in the reign of Alp Arslan. The dominance lasted until the reign of Shah. The Caucasus Silk Road, and migration of the ways to Anatolia had further increased the importance of the region. In order to consolidate the Conquests of Anatolia, it was necessary for the The Seljuk to retain the Caucasus region and the Seljuk achived its dominance with the existence the vassal states, as the İraqui Seljuk did. The Didgori Battle changed the battle field of the struggles between Seljuk and Georgia. In pre-war period, during the domination in the South Caucasus and after the Didgori Battle; the domination of the Seljuks lost its control in the Caucasus region. Seljuk-Georgian struggles was drawn up to the zones of Kars-Ani. What is very significant with the War is the fact that Turkish Invincibility is shaken in the minds of the Georgian people. The result of the Didgori Battle had also a great impact on the other wars done in The Caucasus .