Selçukludan Osmanlıya kadar Ardahan ve çevresi
Ardahan and its surroundings from Seljuks to Ottomans
- Tez No: 697736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ardahan, Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Safevi, Osmanlı, Ardahan, Seljukids, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Safavid, Ottoman
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Tarihi süreç içerisinde Ardahan, Eski Çağ'dan itibaren Kimmer, İskit gibi Türk topluluklarının geçiş noktası olmuştur. Kafkasya'ya ve Anadolu arasında kapı görevinde bulunmuş, Hunlar, Sabirler ve Hazarlar'ın da Anadolu içlerindeki etkisi görülmektedir. Bizans tâbiiyetindeki Gürcü ve Ermeni krallıkları bölgeye yapılan akınlar için tampon güç olarak kullanılmaktaydı. Bölgedeki Türk akınları Çağrı Bey'in gelişiyle artmış, Selçuklu hâkimiyetinin uzun süreli olmasını sağlamıştır. Dandanakan Savaşı'nın ardından Tuğrul Bey, Selçuklu Devleti'nin varlığını fetih amaçlı bölgeye gönderdiği beylerle göstermiştir. Sultan Alparslan döneminde Kars ve Ardahan çevresinde Selçuklu hâkimiyeti tesis edilmiş, Melikşah'ın da aynı siyaseti devam ettirmesiyle Kafkasya'daki güçlerini korumuşlardır. Özellikle 1080 yılında Gürcistan'a düzenlenen Didi Türkoba adındaki Türk akınları önem taşımaktadır. Beylikler döneminde güçlü siyaset korunmaya çalışılmış fakat Gürcü Kral IV. David'in 1118 yılında Kıpçakları bölgeye getirip, Selçuklular'a karşı askerî güçlerinden yararlanmasıyla bölgedeki siyasî denge tekrar değişmiştir. Selçuklular ile Gürcüler arasında 1121 yılında meydana gelen Did Gori Savaşı ile Kafkasya'daki Selçuklu gücü zayıflamıştr. Özellikle Kars ve Ardahan çevresinde Gürcüler ile olan mücadelede Saltuklular'ın etkisi görülmektedir. Bunun yanında Moğol istilasına maruz kalan bölge, Akkoyunlu ve Karakoyunlu mücadelelerinden de etkilenmiştir. Güney Kafkasya'da yeni bir güç olarak ortaya çıkan Safeviler'in dikkatini Doğu Anadolu'ya çevirmesi, Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında yaşanacak yeni bir mücadelenin göstergesi olmuştur. Kanuni döneminde Kars ve Erzurum yönündeki kaleler Osmanlı hâkimiyetine alınarak onarılmaya başlanmış, III. Murad döneminde Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 9 Ağustos 1578 tarihinde meydana gelen Çıldır Savaşı ile bölgede Osmanlı hâkimiyeti tesis edilmiş, Kars ve Ardahan Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
Özet (Çeviri)
Ardahan, has been a transition point for Turkish communities such as Cimmerians and Scythians since the Ancient Age. Ardahan served as a gate between the Caucasus and Anatolia, and the influence of the Huns, Sabers and Khazars in Anatolia can still be seen. The Georgian and Armenian kingdoms under Byzantine rule were used as a buffer force for the raids to the region. Turkish raids in the region increased with the accession of Çağrı Bey. Seljuks to last for a long time. After the Dandanakan War, Tuğrul Bey demonstrated the existence of the Seljuk State with the Beys he sent to the region for conquest. During the reign of Sultan Alparslan, Seljuk domination was established around Kars and Ardahan, and they maintained their power in the Caucasus as Melikşah continued the same policy. Especially the Turkish raids called Didi Türkoba, which were organized in Georgia in 1080, are important. During the period of Beyliks, the same strong politics were tried to be preserved, but when the Georgian King David IV brought the Kipchaks to the region in 1118 and benefited from those military forces against the Seljuks, the political balance in the region changed again. The Seljuk power in the Caucasus weakened with the Battle of Did Gori, which took place in 1121 between the Seljuks and the Georgians. In particular, the influence of the Saltuks in the struggle with the Georgians around Kars and Ardahan is seen. In addition, the region exposed to the Mongol invasion was also affected by the Akkoyunlu and Karakoyunlu struggles. The attention of the Safavids, who emerged as a new power in the South Caucasus, to Eastern Anatolia was an indicator of a new struggle to be experienced between the Ottoman Empire and the Safavid Empire.During Suleyman the Magnificent period, the castles around Kars and Erzurum were taken under Ottoman rule and repaired. With the Battle of Çıldır, which took place on August 9, 1578, between the Ottoman Empire and the Safavid Empire during the reign of Murad I, Ottoman rule was established in the region, and Kars and Ardahan came under Ottoman rule.