Moğolların Suriye seferleri
Mongols expedi̇ti̇ons of Syria
- Tez No: 362994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Ortaçağlar, Cengiz, İlhanlılar, Hülagü, Syria, Medieval, Cenghis, İlkhanids, Hülagu
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İmarının ve görünüşünün zenginliğinden dolayı“Cennetü'l Arz”yani yeryüzünün cenneti olarak adlandırılan Şam'a genel olarak Suriye denir. Bölgeye M.Ö 3000 yıllarında Sami halkları gelmiş böylece bu topraklara istila hareketleri başlamıştır. İlkçağlarda Akadlar, Sümerler, Hititler, Persler, Asurlar hâkimiyetinde kalan Suriye Ortaçağlarda İslam hâkimiyetiyle tanışmış, Emeviler'in merkezi haline gelmiştir. Ancak İslam hâkimiyetiyle parlak zamanlar geçiren Suriye, Moğollar'ın yağma ve yıkım hareketleriyle alt üst olmuş eski ihtişamını kaybetmiştir. Memlük ve İlhanlı mücadelesi Suriye tarihinde silinmeyecek izler bırakmış Suriye tarihini aydınlatacak birçok eserin yok olmasına sebep olmuştur. İlk çağlardan İlhanlı Devletinin yıkılışına kadar Suriye'de hâkimiyet kurmuş devletler ve bu devletlerin Suriye'deki faaliyetleri açık anlaşılır bir dilde yazılmıştır. Suriye tarihini ve Moğolların Suriye hâkimiyetini merak edenler için başvuracakları önemli bir kaynak olmuştur.
Özet (Çeviri)
Cenetül Arz“ because of it's zoning and natural wealth so called as ”The heaven on the earth" which is Domascus is generally called Syria. Semi Peoples came to this region in 300s B.C. and thus invasion movements had began toward this lands. In the first age, Syria had under domination of Akkadians, Sumerians, Hittites, Persians, Assyrians and later in the midieval age, Syria had met the domination of Islamism and then became the center of the Umayyads. Syria had lived it's heyday with islamic movements, but afterwards; Syria had been exposed to movements of looting and destruction by the Mongols. Thus, Syria had been lost its former magnificence. The struggless between Mamluk and Ilkhanid had left indelible scars in Syria history and this led to destroyed many writting works which are able to illuminate the history of Syria. From the first ages until the collapse of Ilkhanid Empire, the states which had established dominance in Syria and the activities of this states in Syria have been written in clear and understandable language. This thesis has been a major source for people who are curious about Syrian history and the Mongols' s dominance in Syria.